Операцията на Турция в Сирия Източник на мир не е

...
Операцията на Турция в Сирия Източник на мир не е
Коментари Харесай

Турция е неутрализирала над 4000 бойци на Ислямска държава, заяви посланик Улусой

Операцията на Турция в Сирия " Източник на мир " не е опълчване сред турци и кюрди, това е битка против ПКК и нейните клонове в Сирия. Това съобщи турският дипломат в София Хасан Улусой в изявление на Българска национална телевизия.

Относно наложените наказания от Вашингтон към Турция и реакциите на интернационалната общественост, турският посланик изясни, че реакции постоянно ще има. Малки деца оставят под бомбените офанзиви, милиони хора бягат от Сирия - бягат от престъпността и войната, идват в страната. В такава обстановка какво биха създали другите страни, запита той.

Турция е обезвредила над 4000 бойци на " Ислямска страна ", тя ще поеме и своята отговорност откакто прочисти територията, сподели турският посланик. Турция е единствената страна, която се бори против " Ислямска страна " на терен, сподели той.

Той изясни военната интервенция в Северна Сирия като провеждала се на правилото на законната самозащита - задачата е пречистване от терористични детайли и основаване на 30-35 км зона за сигурност. Терористичната ИДИЛ беше доста дейна, изясни той. През последната година направиха над 300 набези, даде образец дипломат Улусой.

" Редно е терористите да се върнат в своите страни. Много от тях (членовете на техните семейства) са пристигнали от страни, членки на Европейски Съюз. Няма нито един български жител измежду задграничните бойци-терористи ", съобщи турският посланик.

Той посочи позицията на България, която е за поддържане на разговор.

На въпрос ще продължи ли Турция да съблюдава съглашението с Европейски Съюз и какво да чакаме в тази посока, той отговори: " Имаме прелестно съдействие с България, което да служи за образец. Турция ще продължава да съблюдава съглашението с Европейски Съюз и да извършва своите договорености ". По думите му Европейски Съюз не изпълнявала цялостно финансовата част и визовата либерализация от съглашението.

Запитан дали Анкара има желание да задейства член 5 от контракта на НАТО, той отговори, че един път към този момент е прилаган член 5 - Съединени американски щати се базира на него след офанзивата от Ал Кайда и доста страни, в това число Турция се включиха в интервенцията с Афганистан. Очакваме най-малкото схващане и проявление на взаимност, добави турският дипломат. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР