Операцията на словашкия премиер Роберт Фицо, след опита за убийство

...
Операцията на словашкия премиер Роберт Фицо, след опита за убийство
Коментари Харесай

Операцията на Фицо е била успешна, състоянието му е стабилно

Операцията на словашкия министър председател Роберт Фицо, след опита за ликвидиране е сполучлива и той е в устойчиво положение, заяви телевизионният канал TASR, представен от " Фокус ".

Опитът за убийството беше осъществен в град Хандлова, на 190 километра от Братислава, където се организира изнесено държавно съвещание. Фицо излязъл при събралата се навалица, в този миг са се чули изстрели.

Както оповестява телевизионният канал Markiza, зад опита за ликвидиране стои 71-годишният публицист, демократичен опозиционер и създател на книжовен клуб Юрай Цинтула. Изданието Denník N посочи, че той е стрелял по премиера със законно записано късоцевно оръжие и е арестуван.

Според словашката " Правда " Фицо е ранен в гърдите и корема. Той е получил кръвоизлив в коремната празнина.

Reuters оповестява, че му е оказана първа помощ в локална клиника и по-късно е превозен " до здравно заведение от по-високо равнище ". " Правда " посочи, че политикът е бил откаран с хеликоптер в Братислава. Според други източници той първо е бил приет в болница в реанимацията на болница в регионалния център Банска Бистрица.

Медиите оповестяват, че Фицо е бил в схващане, когато е бил откаран в болничното заведение, виталните му функционалности са били нормализирани.

 

Министърът на защитата на Словакия Робърт Калинак даде детайлности за положение на премиера на страната Роберт Фицо, откакто бе прострелян по-рано през днешния ден.

 

" Ситуацията е в действителност комплицирана в този момент ", сподели Калинак, представен от Би Би Си. По думите му интервенцията на ранения министър председател е траяла три часа и половина.

 

Хората в Словакия постоянно са били известни като толерантни и постоянно са умеели да разискват нещата. Това, което се случи през днешния ден, е стигма, която ще ни преследва доста години напред, уточни министърът на защитата.

Ситуацията е неприятна и няма положителни вести, добави Калинак.

 

Министърът на вътрешните работи Матус Сутай Есток съобщи, че днешният случай е офанзива против демокрацията и самата страна. Стана ясно, че причинителят на нападението е стрелял пет пъти и че министър председателят е в сериозно положение.

 

Според него мотивацията на нападението е политическа. Есток упрекна омразата в обществените мрежи за нападението.

 

" Не можем да отговорим на омразата с ненавист. Омразата към всеки политик и всички политически партии би трябвало да спре. Властите ще създадат всичко допустимо да защитят политиците ", уточни още той и добави, че е препоръчана защита на всички длъжностни лица.

В края на конференцията министърът на вътрешните работи на Словакия се обърна към медиите, като съобщи, че " доста от вас са тези, които сеят тази ненавист ".

 

Той прикани публицистите да признаят, че имат " обществена отговорност " и да се уверят, че са спрели омразата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР