Операцията е извършена от гост-оператор д-р Мария Михайлова от Франция,

...
Операцията е извършена от гост-оператор д-р Мария Михайлова от Франция,
Коментари Харесай

Офтамотолозите премахнаха рядък тумор на слъзен канал

Операцията е осъществена от гост-оператор доктор Мария Михайлова от Франция, която е експерт по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища, и доцент Христина Благоева – шеф клиника по офталмология на МБАЛ ``Св.София``.

Пациентката е дигностицирана с израстък на слъзния канал на долния клепач, което е извънредно неприятна и деликатна локализация. След биопсия, направена в друго лечебно заведение, пациентката е ориентирана за лечетерапия. Процедурите обаче крият риск от понижаване на секрецията, увреждане слъзния канал и по този начин сълзите вместо да доближават до носа изтичат на открито.

След консултация с доктор Мария Михайлова, пациентката е оперирана в МБАЛ „ Св.София”. Туморът е отхвърлен, непокътнат е слъзният канал посредством вграждане на доста фина тръбичка, незабележима с просто око, направена е пластика на клепача.

„ Пациентката беше под обща анестезия по време на интервенцията. Това е доста значимо, тъй като слагането на локална анестезия крие риск от разнасяне на тумора. Трябва огромен професионален опит за сполучливото решение на подобен комплициран случай, при който по едно и също време се отстранява израстък на внимателно място, като се резервира слъзния канал и се прави пластика на клепача ", споделя доктор Михайлова.

Пациентката към този момент се възвръща при околните си. Предстоят серия от контролни прегледи и съвещания в клиниката по офталмология на МБАЛ „ Св.София”.

„ Психологията на хората е друга. Те би трябвало да бъдат подкрепяни, да получават верните препоръки и да се обгрижват преди и след интервенциите, както прави екипа на доцент Христина Благоева”, добавя доктор Мария Михайлова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР