Операция на сливици и последвалите усложнения довеждат до смъртта на

...
Операция на сливици и последвалите усложнения довеждат до смъртта на
Коментари Харесай

Съдът във Варна реши съдбата на лекар за смърт след вадене на сливици

Операция на сливици и последвалите затруднения довеждат до гибелта на 23-годишна варненка през 2012 година Шест години и половина след нещастието, Варненският апелативен съд анулира оправдателната присъда на първата правосъдна инстанция и осъди условно доктор Димитър Габровски на година и половина отнемане от независимост, отсрочени с 3 годишен изпитателен период, оповестява " Монитор ".

Със правосъдния акт Апелативният съд във Варна лишава лекаря от правото да упражнява лекарска специалност за 2 години. Втората правосъдна инстанция призна виновността на лекуващия доктор по тази причина, че през януари 2012 година предизвикал по несъобразителност гибелта на Дарина Григорова, като не е осъществил следоперативен надзор и наблюдаване на локалния и общия статус, виталните индикатори и лабораторните проучвания, погрешно е употребявал стягащ медикамент, не е реагирал съответно на обявените му данни за положението на пациентката и е трансферирал грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и съвещания по телефона.

Лекарят не подхванал реанимационни дейности в нарушаване на отговорностите си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени заболявания и разпоредбите за добра здравна процедура, се показва в правосъдния акт на Апелативният съд във Варна.

Цялата история се развива в границите на 2 дни през януари, 2012г. 23-годишната Дарина постъпва за планова интервенция на сливиците в частна варненска клиника. Тя била осъществена от опитния доктор УНГ, доктор Габровски. На идната заран младата жена се почувствал зле, почнала да повръща кръв, за което била известената дежурната здравна сестра.

Медиците открили, че към оперативната рана има съсирек. По телефона лекуващият доктор назначил вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и пренасяне в МБАЛ " Света Анна ", само че час по-късно Дарина колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът дошъл в частната клиника и се опитал дружно с екип да спрат кръвотечението.

Въпреки тези старания, положението на пациентката се влошило и се наложило да бъде извикан реанимационен екип от „ Света Анна “. Близо 2 часа траяла борбата за живота на Дарина, само че тя умряла.

Четири години продължи досъдебното произвеждане, като в края на 2017 година състав на Варненския областен съд оправда по всички обвинявания подсъдимите доктор Димитър Габровски, направил интервенцията и здравната сестра Ваня Иванова, която е трябвало да следи за положението на пациентката след интервенцията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР