Операционната система Android има много позитиви - работи на всякакви

...
Операционната система Android има много позитиви - работи на всякакви
Коментари Харесай

Индия иска Android без Google - ето защо

Операционната система Android има доста позитиви - работи на всевъзможни типове устройства, добре позната е както на консуматори, по този начин и на разработчици. Има обаче и един доста огромен минус - извънредно мъчно е хем да имаш нещо общо с нея, хем да можеш да заобиколиш Гугъл.

Причината е елементарна - на доктрина операционната система е с отворен код, само че през последните повече от 10 години онлайн колосът на процедура постави ръка върху плана. Така Гугъл трансферира множеството основни функционалности към свои разработки, които не са обществени. Така и огромна част от приложенията станаха подвластни от платформата на Гугъл, с цел да действат.

Казано другояче - да, на доктрина можете да имате Android без Гугъл, само че за задачата би трябвало да извършите отначало огромна част от операционната система и софтуера, който работи на нея. Това не е по силите на всеки - както дори Huawei усещат на гърба си, само че е реален вид при огромен евентуален пазар. Доказа го първо Китай, където след излизането на Гугъл се наместиха локални играчи, а в този момент по този път потегля и Индия с създадената в Университета в Мадрас BharOS.

Какво съставлява тя?

За новата операционна система се знае релативно малко. Тя е основана на отворената част от Android, като замества приложенията и услугите на Гугъл със свои или такива на трети страни. Още при формалния анонс в края на януари съществена тематика беше неприкосновеността на персоналните данни - по тази причина и в BharOS са въведени спомагателни ограничения за отбрана на информацията особено за потребностите на частни и държавни структури.

От управлението на университета обаче са безапелационни, че продуктът им ще е подобаващ и за редовите консуматори, които получават " повече независимост, надзор и еластичност да избират приложенията, които дават отговор на техните потребности ". Това, което е несъмнено, е, че няма да има Гугъл Play Store и Гугъл Play Services - най-популярният магазин за приложения и най-популярната платформа за разнообразни функционалности на инсталирания програмен продукт.
 Снимка 604874
 

Проектът е дело на компанията JandKops от бизнес инкубатора на вуза, като финансирането идва от държавното управление в рамите на национална стратегия, написа Indian Express.

Какви са проектите за нея?

Към момента няма обществена версия на BharOS, която да може да бъде тествана от потребителите. Официално оповестените проекти обаче са за договаряния с огромните производители на Android устройства за те стартират да я вграждат в моделите си. Твърди се, че 8 компании са показали интерес. Пред публицисти беше показана тестова версия, работеща на... Гугъл Pixel.

Не е ясно по какъв начин ще приключат договарянията, защото Гугъл в предишното интензивно са противодействали на опитите на дадени сертифицирани от нея производители да пускат артикули, ориентирани към конкурентни екосистеми. През 2012 година, да вземем за пример, Acer безусловно се наложи да връщат публицистите от конференция, на която трябваше да афишират устройство, създадено взаимно с Alibaba.

Освен хардуерни сътрудници, BharOS ще се нуждае и от софтуерни такива - най-малкото, от магазин за приложения. Към момента не е ясно дали ще се започва " от нулата ", или ще се търси действителен сътрудник. Повечето по-малки магазини срещат съществени проблеми с вируси, измами и други, тъй че ще е нужна сериозна инвестиция, в случай че задачата е да се задоволи пазар с почти половин милиард консуматори.

Защо изобщо се прави всичко това?

Появата на BharOS е част от по-голям сюжет в връзките сред Индия и задграничните софтуерни компании. Това е един от най-големите софтуерни пазари по света, който годишно генерира милиарди от устройства, реклама, наличие и продажба на потребителски данни. Парите занапред ще стават повече, тъй като Индия има доста младо население, а наклонността е и приходите му да се покачват.

В момента обаче от това печелят най-вече Гугъл и компании от прилежащ Китай. Затова и Делхи търси способи да помогне на локалния бизнес да заеме тяхното място - преди повече от десетилетие Китай направи това най-вече по политически аргументи, само че икономическите изгоди за Пекин са несъмнени.

Празнината във връзка с онлайн търсене, е-поща, предпазване на файлове, видеосподеляне, интернет реклама и така нататък беше бързо запълнена в комунистическата страна. На процедура всички западни платформи имат локални еквиваленти, които от време на време са дори с по-добри функционалности от оригинала, а TikTok и Aliexpress се оказаха извънредно сполучливи " експортни артикули ".

Като първа стъпка в сходна посока Комисията за конкуренцията на Индия наложи тежка санкция на Гугъл, като задължи компанията да промени строгите си условия за приложенията и услугите, които по дифолт се употребяват в сертифицираните устройства на индийския пазар.

Решението ще даде време на индийските компании да развият свои конкурентни артикули, да ги наложат на пазара без опция Гугъл да им пречи и по-късно, при към този момент основана публика, тя просто да премине на BharOS сега, в който потребителите се наложи да си купят нови устройства.

Ще се случи ли всичко това?

Гугъл за момента сътрудничат на индийските управляващи, само че демонстрацията на конкурентната операционна система ясно демонстрира, че Делхи им няма цялостно доверие. Липсата на обществена тестова версия слага сериозен въпрос обаче какъв брой подготвена е BharOS за амбициозната си задача. Не приказва добре и неналичието на обществени детайлности за сътрудниците на плана.

Основен проблем при построяването на Android-базирана операционна система без Гугъл е, че от ден на ден сходно начинание замязва на старт от " кота нула " поради дейностите на компанията през последните години. Даже Huawei, които са малко бяха най-големият мобилен производител в света и имат голям бизнес в затворения за Гугъл Китай, се нуждаеха от години, с цел да изградят различна екосистема за потребностите на световните консуматори - и попътно изгубиха огромна част от пазарния си дял.

На доктрина да се прицелиш единствено в един пазар - индийския, е по-лесно: сътрудниците, известните приложения за " привличане ", телекомите и търговците са доста по-малко. В същото време, индийските консуматори са привикнали с услугите на Гугъл и ще би трябвало всички техни заместители да са най-малкото с качествата на оригинала, с цел да се получи това, което в Делхи желаят. Иначе ще би трябвало в действителност да работят като Пекин - със забрани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР