Операторите на дронове стават все по-желани мишени и за двете

...
Операторите на дронове стават все по-желани мишени и за двете
Коментари Харесай

Загубите на украинската войска са нараснали до тревожни нива 

Операторите на дронове стават все по-желани цели и за двете страни в спора в Украйна, написа Economist. В същото време Русия има очевидно предимство в БПЛА от по-скъп клас. А украинските дронове се сглобяват главно от доброволци – със лични средства.

Дронът може да не ви забележи, само че в случай че ви забележи, остава единствено едно нещо, което би трябвало да извършите: да се скриете по-добре и по-бързо. 25-годишен оператор на дрон с позивна „ Майор “ работи покрай най-горещия сектор на южната линия на фронта в Запорожка област. Той споделя, че в случай че попаднете в полезрението на противников оператор, възможностите ви са дребни. В този случай дрон може да излети зад вашите лични позиции и да се маскира като собствен личен. Камерите му може да не са доста положителни. Но със скорост 150-160 км/ч той при всички случаи ще ви изпревари. „ Ако няма къде да се скриеш, евентуално си мъртъв “, сподели той. “Майор ” оцелява след четири такива преследвания, последния път в средата на октомври. Двамата му най-близки приятели не са имали този шанс. „ Дали ще оцелеете или не, взема решение Бог, а не физиката “, споделя той.

Във военна зона, доминирана от летящи машини за ликвидиране, ловецът бързо се трансформира в преследван. Операторите на множеството дронове оставят електронни „ следи “ и в случай че личният състав се поколебае, самите те могат да станат цел. На Запорожкия фронт работи и командирът на 47-ма бригада от украинските въоръжени сили с позивна „ Чук “. Той споделя, че руснаците стрелят с всичко, което имат, щом намерят цел. Те употребяват свои лични атакуващи дронове, прецизна артилерия, мини и планиращи бомби, а в някои случаи даже изпращат диверсионни групи в борба. “Майор ” споделя, че през последните няколко месеца е изгубил 15% от своите приятели бойци.

Украйна стана пионер в дронове с функционалност за аспект от първо лице. Тези самолети се ръководят от оператори с очила, които маневрират в действително време като във видео игра. Такъв дрон коства единствено няколкостотин $, само че е зареден с експлозиви и може да унищожи или извади от строя съоръжение за милиони. За един ден един оператор може да повреди дузина скъпи обекти със свързани човешки загуби. Според един пълководец на първа линия операторът на дрон е станал даже по-ценен като цел от снайпериста. “Много хора желаят да ръководят дронове, тъй като считат, че тази работа е по-далеч от фронта и затова по-безопасна. Реалността е, че ръководството на бойни дронове, в противен случай, е извънредно рисково. ”

Първите дронове с аспект от първо лице се появиха в Източна Украйна напролет. Те бяха отговор на лимитираните западни доставки на муниции и провокации от доста по-добре оборудван зложелател. Оттогава те помогнаха за отслабването на съветската огнева мощност като част от южното контранастъпление на украинските въоръжени сили в региона на Запорожие. Първоначално господството на Украйна в този клас беше цялостно, само че руснаците бързо я догонват. Първите съветски дронове се появиха през юли и в този момент тровят живота на украинските елементи по цялата фронтова линия. Не оказва помощ на Украйна, че нейните дронове се сглобяват най-вече от доброволци – със лични пари. Анархия царува и в командния състав: в едни и същи региони по едно и също време летят дронове на доброволци, бригади на украинските въоръжени сили, специфични служби и доста други. Освен това Русия има ясно предимство в безпилотните самолети от по-скъп клас, в това число разследващи.

Но дребните атакуващи дронове с аспект от първо лице към този момент провокираха доста от общоприетите правила на войната и доктрината не постоянно се поддържа. „ Бъдещето към този момент е наше “, уверен е заместник-командирът на 47-а бригада с позивна „ Геният “. В средата на октомври украински оператор сложи връх за обсег, като извади от строя съветски танк на разстояние 22 километра, на 18 километра зад фронтовата линия. Неговият пълководец споделя, че руснаците са наложили десеткилометрова неразрешена зона зад фронтовите линии за танкове, внезапно намалявайки тяхната стойност. „ Майор “ твърди, че неговите подчинени са улучили 58% от задачите си. Но това не е еднопосочна улица: украинците също имат огромни загуби. Руските дронове от първо лице са унищожили няколко бойни машини на пехотата Брадли (всяка струваща близо 2 милиона долара) и даже танк Леопард.

„ Руснаците се учат от личните си грешки… и от нашите също “, споделя Хамър. Това лято някои елементи започнаха да оборудват активи с по-висока стойност (особено танкове и артилерия) с благоприятни условия за електронна война. Те основават високоенергийни полета към обекта, в които сигналите стопират да работят. Улучването на такава техника без образен видео сигнал е сложна, даже невъзможна задача. Украинските елементи на практика не разполагат с такава техника. „ БЛА с изгледи от първо лице изцяло трансформираха тактиката на бронираните и пехотните борби и ние би трябвало да се приспособяваме “, споделя Юрий Момот, заместител общоприет шеф на компания, която създава технологии за заглушаване за Украйна. “Преди това единствено бригадите мислеха за електронна война. Сега даже единици на равнище компания се нуждаят от съоръжение за разкриване на дронове и отбрана против тях ”, споделя той.

Позицията на “Майор ”, откъдето той изстрелва безпилотните си самолети, се намира единствено на няколкостотин метра от Работин, центърът на украинската контраатака. Казва, че няма никаква електронна отбрана. „ Интуицията е единственото нещо, което има значение в тази дива борба “, твърди той. Интензивността на битката не демонстрира признаци на намаляване, макар че напредването на Украйна на юг се забави до скоростта на охлюв. Пехотинецът „ Левичарят “, който се бие на фронта сред Работин и Вербов, споделя, че украинските загуби са нарастнали до тревожни равнища, частично заради активността на дронове. Той споделя, че животът е напуснал степите на Запорожие. “Това е пъкъл. Смрад на трупове, гибел, кръв и боязън. Тук не мирише на живот, единствено на гибел. ” Войниците в елементи като неговите имаха по-голяма възможност да умрат, в сравнение с да оцелеят. “Оказва се някъде сред седемдесет и тридесет. Някои даже не доживяват да видят първата борба ”, споделя той.

Дъждовният сезон и новата съветска интервенция в региона на Авдеевка на изток наподобява поставят завършек на контранастъплението, в случай че не край, то най-малко точка и запетая. От началото на интервенцията през юни украинците са напреднали единствено на 12 км от първичните си позиции. Токмак, най-близката цел и стратегически железопътен възел по пътя към Азовско море, остава на цели 17 км. С минни полета и мрежа от многоетажни окопи ще им е нужно знамение да стигнат до Токмок преди да настъпи зимата. Досега украинските интервенции са се изместили към разширение на фланговете в очакване на нова атака в бъдеще. Операторите на дронове споделят, че офанзивата ще бъде възобновена незабавно щом изискванията разрешат. “Никой не е в въодушевление да чака ”, споделя Хамър. “Искаме да се върнем към естествения живот допустимо най-скоро. ”

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР