Операторът на летище София – СОФ Кънект, представи днес концептуалния

...
Операторът на летище София – СОФ Кънект, представи днес концептуалния
Коментари Харесай

Ето как ще изглежда бъдещият Терминал 3 – ще превърне летище София в първото 5-звездно регионално летище в Европа /снимки/

Операторът на летище София – СОФ Кънект, показа през днешния ден концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3. С него летище София стартира огромна промяна, която ще го трансформира в първото 5-звездно районно летище в Европа, оповестиха от пресцентъра на столичния аеропорт.

Служебният министър на превоза и известията Красимира Стоянова, Тиери До – ръководител и основен изпълнителен шеф на Meridiam, вложителят в СОФ Кънект, и Хесус Кабайеро – основен изпълнителен шеф на СОФ Кънект, показаха всички аспекти, в които бъдещият Терминал 3 ще способства за икономическото развиване на България – като конкурентно преимущество, което страната ни ще получи в района през идващото десетилетие.

“Проектът за създаване на новия терминал 3 е крачка към модерното летище София, което ние като страна и общество чакаме и заслужаваме ”, сподели Красимира Стоянова.

“Разкриването на плана за бъдещия летищен терминал бележи още един значим крайъгълен камък в нашия ангажимент да влагаме и модернизираме тази стратегическа транспортна инфраструктура. Нашата упоритост е да превърнем летище София в препоръка от международна класа с най-високи стандарти за резистентност. С летище София ние и нашите сътрудници имаме намерение да поставим основите на още една дълготрайна сполучлива история, която ще бъде от изгода за всички, присъединявайки се към съществуващото ни портфолио от забележителни летища като централен терминал LaGuardia (Ню Йорк, САЩ), Queen Alia International (Йордания) или Ивато и Нуси Бе (Мадагаскар) ”, сподели Тиери До. “Тази основна инвестиция на СОФ Кънект в Терминал 3 на летище София ще зададе нови стандарти в промишлеността и пътуването в Източна Европа. Тя ще усъвършенства пътническото прекарване, ще увеличи оперативната успеваемост и ще насърчи икономическия напредък и устойчивото развиване на България ”, сподели Хесус Кабайеро.

Трансформацията на летище София ще играе решаваща роля в икономическото развиване на България. Повече от 1,2 милиарда лв. ще бъдат вложени по време на концесионния интервал, като 500 милиона лв. са планувани за построяването на модерния Терминал 3.

Летище София ще се трансформира в основен районен хъб за въздушни пътувания в Източна Европа, свързващ световни дестинации и утвърждаващ България на интернационалната авиационна карта. Новият терминал, с повърхност от 65 000 кв. м., ще бъде обвързван с сегашния Терминал 2, и ще съчетава съвременна архитектура със модерни материали, с цел да сътвори новаторска и хармонична конструкция. Дизайнът е извънредно дело на българската архитектурна компания IPA в съдействие с интернационално приетите и с потвърден опит в авиационната промишленост инженерни компании Egis и 1PAX.

Новият терминал ще предложи изцяло пътническо прекарване като подсигурява извънредно обслужване на всеки стадий – от планирането на пътуването и регистрирането на багажа до инспекцията за сигурност и качването на борда. Пътниците ще имат достъп до всички изходи в границите на пет минути от централната комерсиална зона, осигурявайки гладко придвижване из летището.

Терминалът ще обслужва разнообразни профили на пасажерите, в това число бизнес, туристи и пътуващи за визити при родственици и другари (VFR). Той също по този начин ще предлага профилирани услуги като детски площадки, игрални зони и зони за домашни любимци. Дизайнът на терминала е усъвършенстван както за удобството на пасажерите, по този начин и за успеваемостта на самолетните компании. Той включва усъвършенствани пътнически ръкави за обичайните самолетни компании и ефикасни процеси за нискотарифните превозвачи, осигурявайки безпрепятствено прекарване за всички.

Терминал 3 е планиран да обезпечи най-високо равнище на комфорт и улеснение: високи тавани и отворени пространства ще основават спокойна и приветлива атмосфера. Модерните архитектурни детайли ще съчетават естетични и функционални изгоди.

Ниво -1 е предопределено за механически операции; на Ниво 0 ще има Зони за идващи и приемане на багаж; на Ниво 1: Зони за заминаващи, инспекция за сигурност, заведения за хранене и търговски площи с над 10 000 кв.м.; на Ниво 2: Зони за връзка сред полети и коридори за идващи от страни отвън Шенген и Европейски Съюз.

С 34 изхода, споделени сред Терминал 2 и Терминал 3, летище София ще може дейно да ръководи възходящия брой пасажери. Терминалът ще предложи неповторими услуги, като улеснения за пасажери с понижена пъргавина (PRM), семейно-ориентирани зони и пространства за пасажери с домашни любимци. Освен това ще усъвършенства услугите за бизнес пасажери, туристи и VFR пасажери.

фотоси: летище София

Трансформацията на летище София включва модерни технологии и цифрови системи за възстановяване на оперативната успеваемост: Усъвършенствани системи като AMS, ERP и електронни гишета ще усъвършенстват процесите на летището – от 52 гишета за вписване на багаж и такива за самообслужване до компютърна томография при инспекциите за сигурност и електронни гишета за инспекция на бордни карти и паспортен надзор. Контролните пунктове за инспекция за сигурност ще могат да обработват до 3 250 пасажери на час като обезпечават бързо и дейно обслужване. Освен това новата система за обработка на багаж ще има потенциал за обслужване на 2 400 багажа на час, подкрепена от шест ленти за приемане на багаж в новата зона за идващи, което в допълнение ще усъвършенства удобството на пасажерите.

Летище София ще поддържа едни от най-конкурентните летищни такси в района като понижава времето за престой и оперативните разноски за самолетните компании. Чрез привличане на повече самолетни компании и разкриване на нови направления, летище София ще се трансформира във водещ състезател в районните пътувания.

Ключови стадии в графика на Терминал 3:

Концептуален дизайн на Терминал 3 – юли 2024 г.Разрешение за градеж на Терминал 3 – април 2026 г.Въвеждане в употреба на Терминал 3 – април 2031 година

Източник: Българска национална телевизия

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР