Операторът е нарушил условие в комплексното си разрешително, като е

...
Операторът е нарушил условие в комплексното си разрешително, като е
Коментари Харесай

Заради миризми: Екоинспекцията в Русе състави акт на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД

„ Операторът е нарушил изискване в комплексното си позволение, като е позволил разпространяване на миризми отвън границите на индустриалната площадка. Акт за определяне на административно нарушаване e формиран през днешния ден на „ Линамар Лайт Металс Русе “ ЕООД. “

Това разгласи по време на брифинг шефът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова , на който беше показана контролната активност на инспекцията през септември. Над 60 сигнала от Русе са постъпили в ранните часове през вчерашния ден сутринта. Извършена е незабавна инспекция с представители на сдружението, при която е открито, че операторът е нарушил изискване в комплексното позволение , като е позволил разпространяване на миризми отвън границите на индустриалната площадка. За това нарушаване Законът за запазване на околната среда планува глоба от 10 000 до 500 000 лв. . Екоинспекцията ще сезира прокуратурата за „ Линамар Лайт Металс Русе “ ЕООД, както и ще наблюдава прецизно осъществяването на предписанията за работа на част от инсталациите единствено през светлата част на денонощието.

Мобилна станция на Изпълнителната организация по околна среда /ИАОС/ продължава изключителното премерване на качеството на атмосферния въздух в града. Моментните данни от нея от през вчерашния ден не демонстрират превишения на нормите на бензен, тулоен и ксилен. Представените данни от общинските станции също не демонстрират замърсяване на атмосферния въздух.

Инж. Христова съобщи, че от 4 септември в инспекцията са постъпили над 600 сигнала за миризми .

„ Извършихме двуседмични изключителни инспекции, извършени от 20:30 до 00:30 ч. по сигналите за миризми, като започвахме от Източна промишлена зона. В доста случаи там не мирише, само че в града се усещат миризми на химия, леярна и масла “ , удостовери инж. Христова, наблягайки, че няма законодателство за миризмите , само че те насочват специалистите да търсят източника.

Актове за разпространяване на миризми могат да се сформират на оператори с сложни разрешителни, какъвто е казусът от през вчерашния ден. Подобни актове са формирани на „ Оргахим резинс “ АД предходната година. На останалите сдружения, от активността на които могат да се отделят миризми, са изпратени императивни писма , с които са дадени наставления за неразпространение на миризми. Тези предприятия могат да бъдат наказвани единствено за несъблюдение на наставление.

Продължава плановият и ексклузивен надзор във връзка с миризмите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР