Оперативните данни на Електроенергия системен оператор (ЕСО) за първите седем

...
Оперативните данни на Електроенергия системен оператор (ЕСО) за първите седем
Коментари Харесай

Отново отчитаме ръст при износа на електроенергия

Оперативните данни на Електроенергия систематичен оператор (ЕСО) за първите седем месеца на 2018 година демонстрират продължаващ растеж при износа на електрическа енергия – 25,28%, като от страната са изнесе ни близо 3,6 млн. мегаватачаса. За съпоставяне, през същия интервал от 2017 година износът е бил 2,8 млн. мегаватачаса електрическа енергия.

Данните за износа съумяват да компенсират отрицателните индикатори при потреблението и смекчават свиването на производството.

През първите седем месеца производството на електрическа енергия регистрира негативно изменение от 1,92 на 100 до 25,6 млн. мегаватачаса. Данните от миналата година са малко по-добри – 26,1 млн. мегаватачаса.

Потреблението на електрическа енергия се свива до 22,06 млн. мегаватачаса, което е с 5,25 на 100 по-малко от миналогодишните индикатори – 23,2 млн. мегаватачаса за интервала.

Съществен е и спадът при базовите централи. Оперативните данни на ЕСО регистрират спад с 6,85% до 20,6 млн. мегаватачаса за интервала януари - юли 2018 година

При водните електроцентрали обаче се вижда повишение на производството на електрическа енергия до 3,36 млн. мегаватачаса, което е с 54,15% повече от цената за миналогодишния интервал – 2,18 млн. мегаватачаса. През предходната година тези централи свиха производството по отношение на понижените размери на язовирите.

Организацията на мрежовите оператори в Европа Entso-E похвали българската страна в края на 2017 година, че е съумяла да запази водните си ресурси през летните месеци и може да ги употребява като запас през зимните месеци. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР