Операта Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с

...
Операта Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с
Коментари Харесай

Международна премиера на „Кармен“ на Античния

Операта „ Кармен “ от Бизе се завръща на Античния спектакъл с премиерна mevdunarodna продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните функции са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с сполучлива кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав с участия в влиятелните оперни фестивали във Флоренция и Глайндбърн, Англия. Достойно им партнират солистите на Опера Пловдив Евгения Ралчева, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев, Мария Анастасова, Вивиен Георгиев, Момчил Караиванов и Марк Фаулър със хор, балет и оркестър на Опера Пловдив.

Режисьорът работи с екипа, с който сполучливо сложи и „ Тоска “ на Античния спектакъл: сценограф – Мария Ветероска, художник костюми Мария Пупучевска и художник осветяване – Васко Лисичов. Спектакълът е показан закрита сцена, а в този момент се разпростира в повсеместен мащаб на Античния спектакъл. Акцент в декора е 10-метров паднал рог на бик – знак на пристрастеност, възхита, обич и гибел. „ Кармен въплъщава всички клишета, свързани с ромските дами. Тя е дива и безстрашна, неконформистична, непрекъснато в спор със закона и живее извънредно в сегашното. Но нейното име допуска, че над нея тегне и тежка сянка. Освен латинското значение на „ carmen “ (поезия, ария, магическа формула), думата „ карма “ също е скрита в него. Произхождаща от античния индийски език санскрит, тя значи „ дело “ или „ резултат “. Всяко физическо или умствено деяние води до последстие, “ разяснява Хорнер.

Спектакълът е под диригентската палка на маестро Боян Суджич,, който повече от десетилетие е музикален шеф на Музикалния продуцентски отдел на Радио и телевизия Сърбия (RTS) и основен диригент на двата му известни ансамбъла – Симфоничния оркестър на RTS и Хора на RTS.

Билети за „ Кармен “ се продават на касата на Операта, на лятната каса Оpera Open на Главната улица, в билетните каси на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР