Опера ще има, не започвайте с парите, това е ...

 Опера ще има, не започвайте с парите, това е

Дом за операта ще има в Пловдив... някога

" Опера ще има, не започвайте с парите, това е най-баналната част. Най-същественото е наистина ли ще има или ще, този казус, за жалост, постоянно съществува. Опера ще има ". Това сподели през днешния ден служебният министър на културата проф. след среща с кмета на града и пълномощници на фондацията " ". Откак бе основана фондацията, чиято цел е да построи постройка за Пловдивската опера, това е първата среща в сходен формат, с присъединяване на министър, сподели кметът. Резултат от срещата ще бъде тристранен меморандум, който да очертае стъпките за постигането на тази цел и да обвърже и бъдещи управници с тази съществена за града концепция. Макар и няколко разновидността да бяха подхвърлени за публично разискване, към момента няма изясненост къде ще бъде построена постройката. Възможно е и изборът на терен да бъде включен и в изискванията на бъдещия конкурс. " Става дума освен за опера, а за многофункционална зала със модерна архитектура и модерна звучност, което е казус за всички зали в България ", сподели още министър Минеков. Един от разновидностите за изграждане на дом на операта, който бе подложен на вниманието на социалното мнение, бе нова постройка на мястото на някогашния Партиен дом на пл. " Централен ". Мястото е положително, само че съгласно кмета на града, надали ще се одобри този вид, защото единствено събарянето на досегашната постройка ще коства най-малко 20 млн лева Що се отнася до финансирането на постройката, която ще бъде утвърдена след конкурс следващата година, прогнозната и цена е към 40 млн, а средствата ще се търсят от страната посредством министерско разпореждане и от европейски планове. " Ще е прелестно Пловдив да развие оперния туризъм, който е много безценен ", сподели още министърът.

Другата вест от срещата в община Пловдив, е, че най-сетне, 6 години откакто бе затворена, Концертна зала има карт бланш за ремонт. С днешна дата е строителното позволение, с което към този момент може да се пристъпи към действителни дейности, въпреки че по този начин належащият ремонт не е гарантиран финансово. Необходими са към 10 млн лева, с цел да се възвърне и оборудва залата, която от години само единствено се руши. За страдание, министър Минеков не може да подсигурява, че тези средства ще бъдат планувани в националния бюджет за следващата година, а Министерството на културата сега действа с парите, които бяха набавени след актуализацията на тазгодишния бюджет. Така че пътят към ремонта е отворен, само че вероятността към момента остава неразбираема. Подобна е позицията и с Тютюневия град, който от години само се руши. Необходими са разпоредби, по които да се работи по този начин, че да може да се запази образът на постройките, част от ансамбловия монумент на културата, само че и да се даде опция за вложители. Общината ще спомага, даде обещание кметът Здравко Димитров.
 Майстори на карикатурата Пловдив 2021 показаха творбите си (СНИМКИ) " Майстори на карикатурата " Пловдив 2021 показаха творбите си (СНИМКИ)
В древността музейонът е бил храм на музите-покровителки на изкуствата. Животът на музеите по света е дълъг колкото живота на човешкат...

Източник: actualno.com