Опера Пловдив представя премиера на спектакъла с международно участие „Тоска“

...
Опера Пловдив представя премиера на спектакъла с международно участие „Тоска“
Коментари Харесай

Премиера на Тоска с международни артисти в OPERA OPEN

Опера Пловдив показва премиера на спектакъла с интернационално присъединяване „ Тоска “ от Пучини на 17 юли на Античния спектакъл от 21 часа. Любимите солисти на публиката на OPERA OPEN 2019 се завръщат в Пловдив, с цел да си партнират в премиерната режисура на режисьора Урсула Хорнер (Австрия). Две огромни оперни имена – Хосе Кура (Аржентина) и Карлос Алмагер (Мексико), застават един против различен за сърцето на Флория Тоска (Таня Иванова) в един роман за ревнивост, пристрастеност, ликвидиране и политика, в която героите се унищожават взаимно. Артистите и оркестърът са ръководени музикално от експресивния диригент с интернационално самопризнание Якопо Сипари Ди Пескасероли (Италия). Хормайстор е Драгомир Йосифов, а концертмайстор Виеслав Новак.



През последните 30 години Хосе Кура e изпълнявал ролята на Каварадоси с едни от най-големите оперни имена като театрални сътрудници, а Карлос Алмагер е пял партията на Скарпия на пет континента – в страни като Япония, Австралия, Австрия, Италия, Южна Корея, Мексико, Москва. Любопитно е, че за двамата солисти последната изява в оперен театър преди Ковид пандемията е дружно точно в „ Тоска “ и в този момент те още веднъж се събират на сцената на Античния спектакъл. Останалите функции се извършват от Александър Носиков, Борис Кучков, Евгений Арабаджиев, Николай Бачев и Васил Игов. В постановката вземат участие и деца от Хора на пловдивските момчета „ Стефка Благоева “ с диригент Милка Толедова.

Режисьорът Урсула Хорнер преглежда сюжета на операта като политическа драма, в която намира аналогии с днешното време. Помага й като метафора големият паднал ангел на сцената на Античния спектакъл, който има съществена роля в сценографското решение на Мария Ветероска. Той е визуализация на разлагащите се етични полезности на обществото в историята на операта „ Тоска “. „ Колкото по-близо е тъжният ангел до земята и хората, толкоз повече той губи тялото си и неговата добрина се трансформира в тъга за ориста на човечеството във време на война, лакомия, горделивост и гибел “, разяснява Ветероска. Постановъчният екип се добавя от художникът на костюмите Мария Пупучевска и художникът на осветяване Васко Лисичов от Северна Македония.

Билетите за 17 юли са изчерпани. Втората премиера на „ Тоска “ ще бъде на 24 август, когато централните функции ще се изпълнят от Иван Момиров и Кирил Манолов, а диригент ще бъде Лучано Ди Мартино.

Опера Пловдив съзнателно селектира в програмата на OPERA OPEN 2021 два следващи премиерни спектакъла - „ Тоска “ и „ Дон Жуан “, в които интернационалните актьори подхождат към творбите през призмата на настоящата тематика за насилието и придобилото известност придвижване „ Ме Too”. За тенорът Хосе Кура няма нищо ново под слънцето и протичащото се с Тоска в операта е явен образец за същината на „ Ме Тоо “ още преди два века. Режисьорът на „ Дон Жуан “ Михал Знаниецки построява цялата си идея въз основата на концепциите в придвижването против насилието над дамите. Според него самият Моцарт е предсказал в операта си актуалния баланс в обществото, в който дамите ще са водачи. Целта на селекцията в OPERA OPEN е посредством изкуството да се насочи предизвестие към обществото – „ алена лампа “ за остри обществени проблеми, както и да се подскажат решения за справяне с тях, които са закодирани в творбите.

OPERA OPEN 2021 e част от стратегия „ Наследство “ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР