Опера Пловдив представя премиера на Набуко“ от Верди на 23

...
Опера Пловдив представя премиера на Набуко“ от Верди на 23
Коментари Харесай

Премиера на Набуко с актуални послания в OPERA OPEN на Античния театър

Опера Пловдив показва премиера на " Набуко “ от Верди на 23 юли в границите на OPERA OPEN 2022 на Античния спектакъл.

" Днес тази алегория за Духа и Вярата звучи по-актуално от всеки път, когато има потребност хората да се съберат в една мисъл и в една посока против експанзията “, споделя режисьорът Нина Найденова. Диригент на постановката е маестро Диан Чобанов, сценограф - Елица Георгиева, художник на костюмите - Николина Костова – Богданова, хореограф - Боряна Сечанова, а диригент на хора е Драгомир Йосифов.

Премиерата на " Набуко “ събира едни от най-търсените от огромните театри по света и най-ярки български оперни гении – Кирил Манолов, Мартин Цонев, Таня Иванова, Мария Радоева и Милен Божков. Участват още Марк Фаулър, Ива Ананиева, Евгений Арабаджиев дружно с Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив с концертмайстор Мичо Димитров.

За постановката е построена най-мащабната сценография за оперен театър на Античния спектакъл до миг. Тя съставлява копие в негатив на римската архитектура и внушава непреходността на посланията в сюжета на операта. Апокалиптичните картини се пресъздават благодарение на екип по специфични резултати от киното.

Режисьорът Нина Найденова включва играещи деца по декора преди началото на спектакъла – техните неподправени усмивки са в цялостна диаметралност с разрушаването на хармонията в постановката. Контраст е издирван и в театралните костюмите, които не са исторически дословни. Акцент е крещящата символика на златото, съсредоточена в пелерината на Набуко. Провокация от постановъчния екип с настояща отпратка към сегашното е надграждането с музикални картини сред дейностите - звучат композиции на създатели от XX век с послания против насилието, експанзията и страха.

Интересът към премиерата на " Набуко “ е извънредно мощен и билетите са изчерпани. Опера Пловдив ще посрещне проведени групи фенове от прилежащи балкански страни, а справките за онлайн продажби сочат, че над 30 % от публиката е интернационална.

OPERA OPEN e част от стратегия “Наследство II " на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР