OPERA OPEN ще представи една от най-мащабните оперни продукции на

...
OPERA OPEN ще представи една от най-мащабните оперни продукции на
Коментари Харесай

Митът за Орфей и Евридика в супер продукция на Античния

OPERA OPEN ще показа една от най-мащабните оперни продукции на Античния спектакъл до в този момент - премиерата на „ Орфей и Евридика ” от Глук на 15 юни от 21 часа. Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е международното име Стефано Пода, а диригент е Лучано Ди Мартино.

Впечатлен от богатото завещание на тракийските земи, топ режисьорът избра поканата на Опера Пловдив да пресъздаде легендата за Орфей на Античния спектакъл през 2019 пред ангажимент за Арена Ди Верона. Пода споделя: „ Този воин на мита и на музиката, този знак на мелодрамата, която се ражда и се възражда и продължава да живее постоянно с помощта на извънредно дълбоките си корени, непознати за множеството хора, свързва по съвършен метод зараждането на театъра и съвременна Европа със земите към Пловдив. Ето за какво да се показа това заглавие в Античния спектакъл е извънредно висок знак, като се изключи че е неповторима опция. ”

Проектите на Стефано Пода са синоним на креативна чудатост, която води до дълбоки метафизичен внушения. Спектакълът, който е основан особено за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се основава на архетипни стихии като водата, земята, огъня, танца, пеенето, типовете ехтене: знаци на живота, които се сливат с безкрайността.

За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни крайбрежия за Античния спектакъл като напълно се възползва от архитектурните дадености на античната сцена. Специалните резултати, които са без аналог за оперно зрелище в България, се извършват от експерти от Киноцентъра в Бояна.

„ Орфей и Евридика ” е първата от „ реформаторските ” опери на Глук, с които композиторът загърбва повърхностните барокови истории и самоцелната вокална виртуозност и се концентрира върху цената на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме през днешния ден.

Сюжетът наблюдава тестванията, които Орфей би трябвало да преодолее, преминавайки през Царството на мъртвите, с цел да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата обичана Евридика.

По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф употребява цялата балетна натрупа на Опера Пловдив, както и спомагателни участници, подбрани с кастинг от десетки искащи да вземат участие в продукцията на Античния спектакъл. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също извършва комплицирани музикални и театрални задания.

За ролята на Орфей е поканен Антонио Джованини - един от най-актуалните контратенори в Европа. На премиерата във Виена през 1762 година партията е изпълнявана от кастрат, а след редакция, на премиерата в Париж през 1774 година, тракийският артист е пресъздаден от контратенор – най-високия мъжки певчески глас, който е изключителна необичайност. Ролята на Евридика се извършва от Мария Радоева – една от най-талантливите певици, учили при Райна Кабаиванска. Амур (Любовта) е очарователната солистка на Опера Пловдив – Светлана Иванова.

Традиционно постановките на Стефано Пода провокират интерес в международните оперни среди и премиерата на „ Орфей и Евридика ” от OPERA OPEN ще бъде посетена от редица задгранични публицисти от Италия, Австрия, Швейцария и Германия, ръководители на оперни спектакъл от Италия, интернационална оперна аудитория, включваща проведени групи от Франция и даже посетители с аристократични трофеи. Спектакълът ще бъде още един и на 24 август в границите на OPERA OPEN 2019.

Билети за „ Орфей и Евридика ” се продават на касата на Опера Пловдив, билетните и туристическите центрове в Пловдив, на касите на Ивентим в страната и онлайн на eventim.bg.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР