Джордж Р. Р. Мартин, Джон Гришам и други големи автори съдят OpenAI, твърдейки за „систематична кражба“

...
OpenAI, създателят на ChatGPT, е изправен пред съдебен процес от
Коментари Харесай

OpenAI, създателят на ChatGPT, е изправен пред съдебен процес от писатели на бестселъри, включително Джордж Р. Р. Мартин, Джон Гришам и Елин Хилдербранд, които твърдят, че компанията е включила книгите си в своите „големи езикови модели“, за които се твърди, че нарушава авторските им права и участва в „систематична кражба в масов мащаб“.

Искът е заведен в южния окръг на Ню Йорк във вторник от на Гилдията на авторите и 17 известни писатели, включително Скот Туроу, Джоди Пиколт, Дейвид Балдачи, Майкъл Конъли и Джордж Сондърс. OpenAI не отговори веднага на искане за коментар.

Жалбата е последното правно предизвикателство пред OpenAI относно данните, които събира и използва, за да създаде алгоритъма, който е в основата на ChatGPT, инструмент с изкуствен интелект, който може да отговаря на въпроси и да пише текст на сложен език, който имитира как човек би отговорил. За да създадат тези AI, компании като OpenAI разчитат на големи езикови модели или LLM, които се подават с огромно количество текст и данни.

Публикувани онлайн.

„Когато бъде подканен, ChatGPT точно генерира обобщения на няколко от нарушените произведения на Мартин, включително резюмета на романите на Мартин „Игра на тронове“, „Сблъсък на крале“ и „Буря от мечове“, първите три книги от поредицата „Песен за огън и лед“, бележки за костюм, добавяйки, че ChatGPT също е създал предистории и алтернативни версии на книгите си.

„ChatGPT не би могъл да генерира резултатите, описани по-горе, ако LLM на OpenAI не бяха погълнати и не бяха „обучени“ върху произведенията на Мартин, които са нарушени ”, се твърди в жалбата.

Искът, който отправя подобни претенции за другите автори, търси статут на колективен иск, тъй като предлага да представлява „десетки хиляди” автори, чиито произведения са били използвани от Програмите на OpenAI. Другите автори, които съдят, са Мери Блай, Силвия Дей, Джонатан Франзен, Кристина Бейкър Клайн, Мая Шанбхаг Ланг, Виктор Лавал, Дъглас Престън, Роксана Робинсън и Рейчъл Вейл.

Авторите искат съдът да забрани OpenAI да не използва защитени с авторски права произведения в LLM без „изрично разрешение“ и те също търсят обезщетение, включително до $150 000 за нарушено произведение.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР