OpenAI получи 6,6 милиарда долара инвестиции, повишавайки оценката си до

...
OpenAI получи 6,6 милиарда долара инвестиции, повишавайки оценката си до
Коментари Харесай

OpenAI събра $6,6 млрд: оценката на компанията достигна $157 млрд

OpenAI получи 6,6 милиарда $ вложения, повишавайки оценката си до 157 милиарда $. Новият кръг от финансиране беше управителен от Thrive Capital.

OpenAI подписа договорка за набиране на 6,6 милиарда $ в нов кръг от финансиране, повишавайки оценката на компанията до 157 милиарда $, което би трябвало да укрепи позицията на OpenAI като водещ разработчик на технологии за генеративен изкуствен интелект,  оповестява Bloomberg.

Лидерът на този кръга беше Thrive Capital — фонд за рисков капитал, управителен от Джош Кушнер, който влага 1,3 милиарда $. Основният сътрудник на OpenAI в лицето на Microsoft вложи спомагателни 750 милиона $ към предходните вложени 13 милиарда $. След останалите вложители са Khosla Ventures, Fidelity Management & Research и Nvidia, чиито чипове се употребяват необятно в AI технологиите. 

Сделката беше една от най-големите частни вложения в историята и се падна на OpenAI измежду трите най-хубави стартъп компании в света, дружно със SpaceX на Илон Мъск и ByteDance Ltd. — притежателят на TikTok. Обемът на вложенията демонстрира вярата на софтуерната общественост в капацитета на изкуствения разсъдък и желанието да се поддържат скъпите проучвания в тази област, отбелязва изданието.

Tiger Global Management с принос от 350 милиона $ и Altimeter Capital, който влага минимум 250 милиона $, също се откроиха измежду огромните вложители. SoftBank Group с 500 милиона $ и новата софтуерна компания MGX от Абу Даби също се причислиха към световните вложители. Coatue и редица други компании също участваха в договорката.

В изказването си OpenAI означи, че тези средства ще отидат за поддръжка на научните проучвания и развиването на изчислителния потенциал. Според финансовия шеф на компанията, Сара Фрайър, това е единствено началото: „ Още през днешния ден изкуственият разсъдък персонализира образованието, форсира медицинските открития и усилва продуктивността. “

Оценката на OpenAI за 157 милиарда $ изуми Силициевата котловина. Както отбелязва изпълнителният шеф на Altimeter Брад Герстнър, това може да бъде целесъобразно от упованията, че компанията ще завоюва повече от 10 милиарда $ през 2025 година Той счита, че преходът на OpenAI към обществения пазар е разумна последваща стъпка, защото компанията към този момент е една от най-важните в региона на AI — на второ място след Nvidia.

Интересното в тази ситуация е, че Apple, която преди този момент обсъждаше инвестиция в OpenAI, в последна сметка не взе участие в договорката. Въпреки че фирмите си сътрудничат за консолидиране на ChatGPT в устройствата на Apple, договарянията за място в борда на шефовете са в застой.

Част от финансирането пристигна посредством по този начин наречените капиталови сдружения със особено предопределение (SPV), които разрешават обединяването на капитал от разнообразни източници за придобиване на дялове в компания. Например Thrive е провел подобен механизъм в допълнение към своя главен принос.

Последният капиталов кръг идва на фона на обилни промени в OpenAI. Миналата година бордът на шефовете ненадейно уволни и по-късно върна основния изпълнителен шеф Сам Алтман. През това време OpenAI реформира своя мениджърски екип, нае стотици нови чиновници и загуби няколко основни фигури, в това число и съоснователя Иля Суцкевер и техническия шеф Мира Мурати.

OpenAI също обмисля преход от конструкция с нестопанска цел към пълноценно комерсиално сдружение, което може да реши редица въпроси за вложителите, само че в това време да сътвори правни усложнения. Като част от тази промяна, компанията разисква да даде на Алтман дял, който може да надвиши 10 милиарда $, макар че съответни числа към момента не са оповестени.

Струва си да се означи, че OpenAI провокира вълна от интерес към AI през 2022 година с стартирането на ChatGPT, който е кадърен да генерира човешки текстови отговори. В момента компанията регистрира 250 милиона дейни консуматори седмично. Платената услуга ChatGPT Plus има 11 милиона клиенти, а бизнес версията се употребява от над 1 милион компании.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР