Опелото на патриарха вероятно ще е в патриаршеската катедрала Свети

...
Опелото на патриарха вероятно ще е в патриаршеската катедрала Свети
Коментари Харесай

Митрополитите с коментар за кончината на патриарх Неофит и каква процедура следва

Опелото на патриарха евентуално ще е в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ", изясни в Българска национална телевизия митрополит Антоний . " Това е третият по ред български патриарх от възобновяване на Българскта Патриаршия. Днес Св. Синод ще се събере на своето траурно съвещание, на което ще бъдат разисквани всички въпроси, свързани с погребението на Негово Светейшество. Нека се молим Бог да елементарни Негово Светейшество и да настани душата му в селенията на праведните ", добави той.

По-рано митрополит Йоан сподели, че тленните остатъци на Патриарх Неофит ще бъдат положени през днешния ден за поклонение в църквата " Света Марина " в София.  " Ще имаме съвещание на Светият Синод към достойното изпращане на Патриарха. В " Света Марина ", митрополитският храм ще се постави през днешния ден тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е обвързван с тази светица ", сподели митрополит Йоан и прикани църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

Загубата е огромна, тъй като си отиде един дългоценен човек. Отношението на Патриарх Неофит към хората беше постоянно със примирение и обич, а това е доста значимо те да усетят, че има откровени връзки. Това разяснява в Ловчанският митрополит Гавриил.

" Стараеше се в случай че може да даде добър съвет, да укрепи индивида, да го въодушеви, да му помогне в сложен миг, да не изпада в отчаяние. През последните години станахме доста близки и постоянно му целувах ръка и той на мен. Да взимаме образец от неговото миролюбие и от неговата богословска подготовка. Той беше един прелестен богослов и огромен деятел на църковното пеене ", сподели митрополит Гавриил.

По отношение на избора на нов патриарх, той сподели, че няма да е лека задача, само че се надява, че защото нищо не става без Божията воля, да се избере който ще е най-подходящ и който ще се оправя най-добре с проблемите и да води църквата напред.

До 4 месеца би трябвало да бъде определен нов патриарх, сподели Старозагорският митрополит Киприан . " Бог да елементарни Негово Светейшество и да го настани в Неговите селения, където няма нито болежка, нито тъга, нито въздишка. Това е загуба за цялата православна черква. Той беше прелестен свещеник, който съумяваше да търси салдото в Светия Синод и със своите обязаности като патриарх и с ангелогласното му пеене. "

Митрополит Киприан изясни, че съгласно устава на Българската православна черква архиереите би трябвало да изберат в седемдневен период от гибелта на патриарха наместник-председател на Синода, който ще управлява краткотрайно и овдовялата Софийска митрополия.

" Наместник ръководителят на Светия Синод дружно със Светия Синод ще проведат избор в границите на 4 месеца. Ще липсва неговата сплотяваща мисъл, която съпътстваше съвещанията на Светия Синод ", безапелационен е митрополит Киприан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР