Опазването на околната среда е наша задача, наша грижа. Имаме

...
Опазването на околната среда е наша задача, наша грижа. Имаме
Коментари Харесай

Компании поемат инициативата да #Скъсат с пластмасата

„ Опазването на околната среда е наша задача, наша грижа. Имаме една планета и това, което запазим, ще остане за генерациите, които идват след нас. Бизнесът е този, който би трябвало да води напред. Той е локомотивът, който да бъде основател на ограниченията във връзка с опазването на околната среда “. Такъв зов отправи Тодор Бургуджиев, изпълнителен шеф на най-голямата ортанизация у нас за разделно събиране на опаковки от боклуци ЕКОПАК по време на честването на Световния ден на околната среда, който тази година е под наслов #Скъсай с пластмасата.

Компаниите-членове на Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации отбелязваха деня с две начинания:

- Конкурс за новаторски хрумвания и практики за понижаване използването на пластмаса в офиси и компании;

- Образователна игра под наслов „ Стани Екогерой “, водена от експертния екип на Екопак;

В тазгодишното издание на инициативата се включиха 7 водещи български компании - Екопак, КонтурГлобал Марица Изток 3, Овергаз, Солвей Соди, ОББ, Софарма и ТехноЛогика.

„ Замърсяването на околната среда въздейства освен върху природата, само че и върху нашето лично здраве. Идва миг, в който всички ние би трябвало да се замислим – по какъв начин да опазваме околната среда, по какъв начин нашите градове да бъдат по-зелени, въздухът да бъде по-чист. Влиянието на пластмасата върху околната среда е голям проблем, за който, в случай че не се вземат ограничения в този момент и незабавно, има заплаха нашата планета да бъде затрупана с пластмаса и да стане прекомерно късно да я почистим. Инициативата на БМГД е извънредно навременна. Искам да благодаря на всички компании -членове на Мрежата, които участваха със свои оферти в състезанието. Бизнесът е този, който би трябвало да води напред, само че естествено това би трябвало да бъде цел и за всички институции и всички нас като жители и общество “, добави Тодор Бургуджиев.

Конкурсът за новаторски хрумвания и практики за понижаване използването на пластмаса в офиси и компании породи доста полемики в фирмите за това по какъв начин потреблението на пластмаса може да бъде понижено.

Експертното жури в състав Тодор Бургуджиев, шеф на Екопак и ръководител на журито, Жюстин Томс, създател ABC design, деятел и блогър по тематиката за отпадъците и Огнян Траянов, шеф на ТехноЛогика, ръководител на Мрежата отличиха концепциите на Юлия Георгиева, от Овергаз (второ място) и Десислава Йосифова – Димитрова от ОББ (трето място).

Критериите за предлаганите хрумвания в състезанието бяха фокусирани върху равнището на употреба на предложенията, техният обсег, забележим резултат и иновативност.

В резултат на състезанието журито и Българската Мрежа излязоха с няколко препоръки към фирмите за понижаване използването на еднократна пластмаса като да вземем за пример на чиновниците да се дават порцеланови чаши за кафе с името на служителя, стъклени бутилки и чаши за вода и чай; да им да бъдат препоръчани безвъзмездни платнени торби за пазар, против ангажимент/обещание те да бъдат използвани; фирмите да обезпечат  прибори и посуда за неведнъж прилагане, с цел да се приключи използването на пластмасови чаши, чинии и т.н; да бъде извършено образование за това кои опаковки какъв еко отпечатък имат и други

Предложенията ще бъдат обединени в справочник „ Офис без пластмасови боклуци “, който да се дава на фирмите.

Служители и възпитаници от разнообразни компании се включиха и в образователна игра под наслов „ Стани Екогерой “ на тематика запазване на околната среда и преработване на отпадъците, водена от експертния екип на Екопак, която се организира на 5 юни в Национален музей „ Земята и хората “, се включиха възпитаници и чиновници от разнообразни компании.

Световният ден на околната среда се отбелязва  всяка година на 5 юни от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда от 1974г. в над 100 страни. Този ден е най-значимият и прочут световен ден за позитивна смяна на околната среда. Тазгодишното издание на Световния ден на околната среда е под наслов #Скъсай с пластмасата и обръща внимание върху възходящия проблем за околната среда, провокиран от замърсяването с пластмаса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР