Опасяваме се, че Русия може да прибегне до употреба на

...
Опасяваме се, че Русия може да прибегне до употреба на
Коментари Харесай

Столтенберг: Опасяваме се, че Русия може да използва химическо оръжие

Опасяваме се, че Русия може да прибегне до приложимост на химическо оръжие. Това съобщи генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, на конференция в навечерието на утрешното изключително съвещание в Брюксел на министрите на защитата от пакта.

Той означи, че съветската страна е употребила такова оръжие против политически съперници и е пособия за използването му от сирийския режим. Използването на химическо оръжие е срещу интернационалното право, подкрепено от Русия, и е изцяло недопустимо, добави Столтенберг.

От месеци огласяваме листата с съветските неистини - че няма да нахлуят в Украйна, че ще изтеглят войските от украинската граница, че ще защитят цивилните. Сега Москва популяризира неуместни изказвания, безспорни неистини - за биологични и химически оръжия в Украйна, уточни генералният секретар.

Столтенберг заяви, че стотици хиляди бойци от НАТО са сложени в нараснала подготвеност, както и че обособени страни от алианса изпращат ракети " Пейтриът " в Полша и Словакия. Нападението против един от съдружниците ще срещне съдбоносен отпор от целия пакт, предизвести той. По неговите думи, през днешния ден на фронта в Украйна, за страната си се бият десетки хиляди бойци, подготвени от НАТО.

Китай би трябвало да се причисли към останалия свят, като ясно осъди дейностите на Русия. Подкрепата за Москва е помощ за войната против върховен народ с причиняване на гибел, голямо страдалчество и опустошения. Китай е задължен, като член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да пази интернационалното право, а нахлуването в Украйна е в нарушаване на това право, съобщи Столтенберг.

По неговите думи съветският президент, Владимир Путин, е виновен за войната и може да я приключи още в този момент, като се ангажира с доброжелателна дипломация. " Призоваваме го да постъпи по този начин ", добави генералният секретар.

Той посочи, че на утрешното съвещание на военните министри се чака да бъде разисквано дълготрайното обезпечаване на източния фланг, а решенията се планува да бъдат взети през юни. По неговите думи се обмисля трайно повишение на наличието на силите на НАТО по източните граници.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Столтенберг прикани страните от пакта да влагат най-малко по два % от Брутният вътрешен продукт в защита.

По неговите думи първичните данни сочат, че дронът, паднал в Хърватия, не е пренасял военен заряд. Установено е, че дронът се е отклонил от курса и е паднал след привършване на горивото, разясни Столтенберг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР