Опасността от слани идва с настъпването на месец октомври. През

...
Опасността от слани идва с настъпването на месец октомври. През
Коментари Харесай

Иде опасност, ето какво трябва да приключите на всяка цена

Опасността от слани идва с настъпването на месец октомври. През месеца би трябвало навременно да се завърши беритбата на домати, пипер, зелени боб и други,

Недоузрелите домати да се прибират и се съхраняват в пространства при температура 10-12 ºС, предлагат от Националната работа за препоръки в земеделието.

През втората половина на октомври стартира прибирането и на моркови, целина и ряпа.

Важно е прибирането да стане преди почвената повърхнина да стартира да замръзва, което значи, че може да се извърши и към края на месеца според от климатичните особености на съответния регион.

Срокове

Грижите по развъждането на късното зеле, карфиола и праза не престават. През октомври се засаждат лука и чесъна, а към края - марулята, салатата и ранните сортове главесто зеле.

Площите, от които годишна продукция към този момент е прибрана, би трябвало да се почистят от растителни останки и да се извърши дълбока оран. Преди оранта се прави есенното наторяване.

Внасят се органични и минерални торове. Най-добре е количеството на импортираните торове (торовата норма) да се дефинира след агрохимичен разбор на почвата и в сходство с условията на плануваната за развъждане просвета. Агрохимичен разбор на почвите се прави в лицензирани лаборатории.

Защита

През октомври е време за растителнозащитни ограничения в полиетиленовите оранжерии.

Високата мокрота и непрекъснатата температура в оранжериите благоприятстват развиването на гъби и плесени, както и на някои вредители.

Растителнозащитните мероприятия провеждайте след консултация с агроном и след констатиране на съществуване на патогени или вредители. В офисите на всеки регионален град към НССЗ стопаните могат да получат квалифицирана помощ от експерт агроном.

Есенниците

Най-важната грижа през октомври е навременната и доброкачествена привършване сеитбата на есенниците - пшеница и ечемик. Благоприятният период за другите региони на страната би трябвало да приключи сред 10-и и 20-и октомври. Ако по някаква причина

тези периоди бъдат пропуснати, би трябвало да се има поради нуждата от повишение на посевната норма, с цел да не се получат редки посеви.

Задължително е валиране на засетите площи, мероприятие което постоянно се пропуща и взема своя негативен дял върху добива и качеството на посева.

Грозде

В началото на месеца би трябвало дефинитивно да завърши гроздобера и да се приготви лозето за есенната дълбока оран.

Заедно с оранта се внасят органични и минерални торове. Внасянето на торовете да става след консултация с агроном и осъществен агрохимичен разбор на почвата и рекомендациите за наторяване.

Дюлите би трябвало да стартират да падат сами

Завършва брането и на късните сортове ябълки и круши. Берат се дюли, мушмули и нарове. След беритбата е належащо да почистете дръвчетата от счупените и болни клони и мумифицирани плодове. След това може да пристъпите към обработката на почвата.

През есента в овощните градини се прави дълбока оран. Съобразно възрастта на дърветата се прави наторяване с органични и минерални торове на база агрохимичен разбор.

Трябва да се избърза с прибирането на неприбраните плодове. Това ще сътвори опция на дърветата да извлекат навреме нужните им субстанции от почвата и да се запасят за идната зима. Зимните плодове би трябвало да узреят добре на дървото.

Рано откъснатите плодове се сгърчват в склада, губят сока и усета си. В помещението за предпазване плодовете се подреждат върху дървени рафтове, касети и щайги, само че единствено в един слой.

Дюлите би трябвало да останат на дървото, до момента в който почнат да падат сами. Орехите, преди да се приберaт на непрекъснато място, би трябвало да се изсушат на сянка и в проветриво помещение. Съхраняват се върху сита или на проветриви места в един ред.

Лешниците се прибират, щом плодовете им стартират да се отделят от обвивката. Добре е да се съхраняват в умерено мокър пясък, в сравнение с въздух. Мушмулите остават на дървото до настъпване на студовете. Мразът ги прави меки, кафяви и вкусни.

През октомври при всички дървета протича развой на интензивно запасяване с аварийни хрaнителни субстанции.

Това постанова почвата в междуредията на младите овощни насаждения да се обработва надълбоко. В дребните градини това се свежда до окопаване към дърветата, което усъвършенства влагозапазяването на почвата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР