Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя

...
Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО: Опасността от сблъсък не е избегната

Опасността от конфликт се резервира, призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във връзка напрежението към Украйна след среща с външните министри на Финландия и Швеция в централата на пакта в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

НАТО не е опасност за Русия или друга страна, само че имаме задачата да защитим всеки съдружник, добави той. Обмисляме в допълнение повишение на наличието по източния фланг, допустимо е и изпращане на батальони, според интернационалните отговорности и за повишение на общоевропейската сигурност, добави Столтенберг.

Оставаме подготвени да продължим разговора с Русия, да изслушаме паниките на Москва, сподели той. Генералният секретар дефинира Финландия и Швеция като основни сътрудници на НАТО и поддържа тяхното решение да не бъдат част от алианса.

Шведският външен министър Ан Линде изрази дълбока угриженост от повишението на съветското военно наличие край Украйна и предизвести, че последващи стъпки от страна на Москва против украинската самостоятелност и териториална целокупност ще доведат до големи последствия. По нейните думи държанието на Русия е недопустимо.

Финландският министър Пека Хависто отхвърли опцията за възобновяване на сферите на въздействие в Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР