Опасността от използване на руския природен газ и нефт датира

...
Опасността от използване на руския природен газ и нефт датира
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: До три години ще са необходими за промяна в българската енергийна политика

" Опасността от потребление на съветския природен газ и петрол датира не от през вчерашния ден. Съединени американски щати оцениха тази заплаха преди към 25 години, когато стартираха шистовата гражданска война и усилиха добива на нефт и газ на лична територия, като по този метод лишиха Русия от доста съществени лостове за влияние в американската външна политика. За страдание Европа не предприе сходни дейности, а в противен случай - поддържа съветската енергийна агресия, отказвайки се от личните си енергийни източници. Сега пристигна часът на истината, нека това да докара до смяна в енергийната политика на Европа ".

Това сподели пред БНР енергийният специалист Христо Казанджиев. До три години ще са нужни за смяна в българската енергийна политика, счита той:

" България е на прага да промени нещата, стига да има политическата воля, която отсъстваше през последните 15 години, за смяна на ориентацията ни към енергетиката на Русия ".

Енергийният специалист изрази вяра държавното управление на Кирил Петков да предприеме решителни стъпки към диверсификация на енергийните източници, в случай че бъде въведена в употреба газовата връзка Стара Загора-Комотини, както и в случай че бъдат контрактувани коридори за доставка на природен газ от Румъния, Гърция и Турция.

Според Казанджиев е малко евентуално Русия да спре доставките на газ за Германия по " Северен поток 1 ", тъй като има контракти, които би трябвало да извършва, а и няма съображение за преустановяване, с изключение на политически напън в една или в друга посока.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР