Опасността Новак Джокович да е заразен или да предаде COVID-19 по

...
Опасността Новак Джокович да е заразен или да предаде COVID-19 по
Коментари Харесай

Джокович може да вдъхнови антиваксърите: какви са мотивите на съда да изгони световния №1 от Австралия |

Опасността Новак Джокович да е инфектиран или да съобщи COVID-19 по време на Australian Open е доста дребна. Въпреки това неговото наличие слага в риск здравето на австралийското общество, тъй като може да насърчи антиваксиналните настроения и държание. Оставането на Джокович в страната може да се схване и като " победа " на антиваксърите.

Това е сърцевината на претекстовете за изгонването на международния №1 в тениса Новак Джокович от страната преди Откритото състезание на Австралия. Днес  зад решението си в поддръжка на анулирането на визата на 34-годишния сръбски тенисист.

Аргументите акцентира министърът по миграционните въпроси Алекс Хоук и в огромната си част те са признати от съда.

След решението му носителят на 20 трофеи от Големия шлем, в това число 9 от Откритото състезание на Австралия, възнамерява да съди страната за 3,8 млн. евро, оповестяват английски медии.

На 18 ноември 2021 година Джокович получава виза, с цел да се състезава в шампионата. Той не е имунизиран против COVID-19. Визата му е издадена на съображение здравно изключение, а точно позитивен тест от декември. В писмо Tennis Australia удостоверява пред министъра, че здравното изключение е годно. Джокович идва в Австралия на 5 януари 2022 година На летището е арестуван за пояснения, каквито към този момент е дал пред всички инстанции, с цел да получи визата. Разпитват го до дребните часове на 6 януари. Граничен чиновник анулира визата му. Задържат го в център за мигранти. Джокович апелира и арбитър отсъжда в негова изгода. Казва, че граничният служител на реда е превишил правата си. Световният №1 към този момент може да тренира в Мелбърн, само че за малко. Законът дава право на министъра по миграционните въпроси да отнеме виза по своя преценка, в случай че реши, че получилият я съставлява опасност за здравето на австралийците или публичния ред. В последния миг - петък вечерта преди започващия в понеделник шампионат - Алекс Хоук я анулира. Джокович още веднъж е арестуван в центъра. Адвокатите му отново апелират. Часове преди началото на Australian Open, в неделя, правосъдният състав взема дефинитивно решение: международният №1 би трябвало да напусне непринудено страната или ще бъде депортиран. Законът постановява и тригодишна възбрана за издаването на нова виза, с изключение на при смяна в събитията, които да удовлетворят министъра.

В претекстовете министърът е представен да споделя, че наличието на Джокович може да разпали антиваксинални настроения в Австралия и по този начин да се окаже опасност за популацията. Подозрението, че Джокович е антиваксър не е подкрепено с доказателства. Базира се на медийни изявления. Министърът споделя пред съда, че не е търсил мнението на Новак по въпроса за имунизациите. Сред изявленията, които е подбрал, попадат и такива от преди пандемията, от 2018 година По въпроса за КОВИД имунизациите Джокович е представен да споделя, че е срещу тях, след което се поправя: срещу е да бъде принуждаван да се имунизира, с цел да може да пътува и да се състезава.

Господин Джокович е известен и неимунизиран, той е модел за подражателство и се опълчва на това да бъде имунизиран против COVID-19, тормози се министърът. Следователно - заключава той - и други хора, може да последват образеца му, изключително млади и впечатлителни. Така може още хора да откажат да бъдат имунизирани, както и да се понижи слагането на бустерни дози.

Министърът показва, че Джокович не е спазвал противоепидемични ограничения, когато е бил диагностициран с КОВИД през декември.

" Предвид държанието на господин Джокович след приемането на позитивен резултат за КОВИД-19, неговите обществено изразени възгледи, както и статутът му на неимунизиран, смятам, че продължаващото му наличие в Австралия може да съставлява риск за положителното на австралийското общество. По-конкретно, неговото наличие в Австралия може да насърчи други хора да подценяват или работят в прорез с рекомендациите на здравните управляващи в Австралия, в това число, само че освен - да се имунизират или да получат бустерна доза.

В допълнение, смятам, че продължаващото наличие на господин Джокович в Австралия може да докара до нарастване на антиваксиналните настроения в австралийското общество, евентуално водещи до нарастване на гражданско неодобрение, каквото се наблюдаваше по-рано, с манифестации и митинги, които могат да бъдат източник на предаване (на вируса). "

Министърът акцентира, че разноските за лекуване на заболелите са обилни и това се отразява съществено на здравната система, лимитира достъпа до болнично лекуване и понижава леглата за интензивни грижи за останалите пациенти.

Той признава, че Джокович не се е опитвал да наруши нито един австралийски закон, че има положително име и че е човеколюбец. (Джокович подари милиони на Австралия за справяне с горските пожари, преди страната и съдът да решат, че той заплашва публичното здраве.). Той се опълчва на изказванието, че решението е стимулирано политически и не е подплатено с медицински причини.

Хоук се базира и на грешката в декларацията на Джокович, съгласно която той не е бил в друга страна две седмици, преди да отиде в Австралия, до момента в който през това време в действителност е упражнявал в Испания.

Претегляйки всичко, министърът преценя, че причините в интерес на изгонването на Джокович тежат повече. Съдът се съгласява.

Заподозреният в антиваксърско държание Джокович управлява 80% от акциите в датска компания, която създава лекарство срещу COVID-19, заяви през вчерашния ден в. " ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР