Опасност винаги има, но опасността не бива да се раздухва.

...
Опасност винаги има, но опасността не бива да се раздухва.
Коментари Харесай

Наш вирусолог за китайския коронавирус-убиец: Обичайте го, той е красив

Опасност постоянно има, само че заплахата не трябва да се раздухва. От сутринта чувам какъв брой е рисков този вирус. Кажете какъв брой е хубав. Това е един от най-големите вируси, с най-големия геном, значи е интелигентен. Трябва да го учим, с цел да се предпазим. Това съобщи вирусологът Златко Кълвачев в ефира на bTV.

По думите му рисковият китайски вирус самичък ще се ограничи. „ Когато се заразят 10 души, 1-2 се заболяват. Другите сами се ваксинират. Така болестта ще се ограничи. Имаме надзор на вход и излаз и като се добави знанието – персонална хигиена, лимитирани контакти и това ще стане от единствено себе си “, уточни специалистът.

Що се отнася до появяването му, съгласно вирусологът няма място за теории на конспирациите, че е изтърван от някоя лаборатория.

„ Няма подозрение и този вирус е прескочил междувидовата преграда. И това се случва всекидневно и не еднократно. Заболяват избран брой хора, някои от тях умират. Лошото е, че вирусът се приспособява да се предава от човек на човек.

Ако се разрасне тогава стават рискови нещата. Този случай не е подобен “, разяснява специалистът и добави:„ Ще има единични или десетки случаи в разнообразни страни. След броени часове може да е на другия част на света. Но това ще се ограничи “.

Д-р Кълвачев изясни и за признаците.

„ Ние приказваме за респираторните проблеми, само че той може да се популяризира и като дихателна и като стомашно-чревна зараза. Симптомите в първия 1-2 дни мъчно са различими. До дни ще се появят благоприятни условия, които ще разрешат да се диагностицира и тъкмо този вирус “, прецизира той.

„ По отношение на лекуването. Ваксина не става от през днешния ден за на следващия ден. Беше направена за ТОРС и близко източния вирус. Не е елементарна работа правенето на ваксина. И тук ще бъде направена, само че не на следващия ден. Вие виждате стотици са инфектираните, само че 21 са смъртните случаи. Хиляди ще станат инфектираните. Има лекарства не един и два, няма за какво да се насажда тази суматоха “, уточни още той.

По думите му нито през днешния ден, нито на следващия ден има място за суматоха. „ Лична хигиена, ограничение на контактите, проветряване на въздуха, маски. Тези простички неща, са доста ефикасни. Винаги е имало грип и ще има. Вирусите са измежду нас, обичайте ги “, приключи специалистът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР