Опасно за децата, които учат в него, е школото в

...
Опасно за децата, които учат в него, е школото в
Коментари Харесай

Училището в Юнаците е опасно за ученици и учители

Опасно за децата, които учат в него, е школото в Юнаците. Сградата от години е в доста неприятно положение и се нуждае от незабавен повсеместен ремонт, разясни шефът на ОУ „ Христо Ботев ” Недялка Бодурова. По думите, от години има наставления на Регионалната здравна ревизия за ремонт поради неприемливите хигиенични условия, само че ремонтът по този начин и не се е случил досега.

Имаме класни стаи в извънредно положение, някои от тях са с прозорци с дървена дограма - даже това не е сменено. Санитарните възли са на двора и плачат за ремонт, елинсталацията е доста остаряла, още от самото основаване на учебното заведение. Същото е и с ВиК инсталацията. Това са неща, които ние не можем да осъществим с бюджета на учебното заведение, тъй като за подобен ремонт са нужни много средства, посочи Бодурова.

Тази година в учебното заведение в Юнаците учат към 70 деца, разпределени в слети паралелки.

Заради плачевното положение въз основата е  направено предложение до Министерството на образованието и науката с молба да бъдат отпуснати средства, за справяне с проблемите най-малко в секторите, които най-спешно се нуждаят от ремонт - тоалетни, ВиК апаратура и други такива. 

С решаването на казуса са се заели кметът на Юнаците Стоян Кузев и народни представители от ГЕРБ. Благодарение на тях министърът на образованието Красимир Вълчев към този момент е осведомен с нуждата от незабавни ограничения. Министърът знае също, че в школото учат деца от още две села и здравето на всички е застрашено, поради неприятните условия в учебното заведение. 

Има направен повсеместен план за ремонта на постройката. Проектосметката, обаче, излиза за над 1 милион лв., а на този стадий такива пари няма по какъв начин да бъдат обезпечени от страна на министерството. Затова е направено предложение планът да се промени и от него да остане единствено най-необходимото, което би трябвало незабавно да се подмени. Поправките, които са по-скоро козметични, ще отпаднат.

На този стадий не може да се каже по кое време и какъв брой средства ще се провиснал, тревожи се директорката на учебното заведение.

Според пазарджишките депутати министърът на образованието е задоволително благосклонен. Той е показал методът, по който може да се изиска финансиране -  да се изпратят писма до него с молба и плана, след което могат да се чакат положителни вести.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР