Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия,

...
Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия,
Коментари Харесай

СЕМ ще следи и съдържанието във Фейсбук

Опасно за деца наличие, тирада на омразата, расизъм и ксенофобия, апели за принуждение, нагнетяване на етническо напрежение, даже и сексизъм - това ще са част от нарушаванията в онлайн пространството, за които ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ), съгласно новите пълномощия на регулаторния орган.
В края на декември влязоха в действие измененията в Закона за радио и малкия екран (ЗРТ), с които бяха приспособени към българското законодателство новите текстове на европейската инструкция за аудиовизуалните медийни услуги. До момента под регулацията на Съвет за електронни медии попадаха само електронните медии – радио и телевизия, а техните отговорности за качество и отговорност за наличието са написани в Закон за радиото и телевизията. В обсега на закона обаче към този момент влизат и онлайн медии и обществени мрежи, които имат автентично видеосъдържание.

Новите разпореждания задължават даже онлайн медиите да съблюдават и професионалните стандарти, разказани в Етичния кодекс на българските медии, създаден от Фондация „ Национален съвет за журналистическа нравственос “ и националните етични правила за реклама и комерсиална връзка, създадени от Сдружение „ Национален съвет за саморегулация “.

На мониторинг ще подлежат, с изключение на платформите за шерване на видео като Фейсбук и YouТube, само че и онлайн медии, които излъчват онлайн, създават лични видеа или пък имат авторски излъчвания и студио с облик и тон. Ако видеата са детайл от наличието на обявата в даден уебсайт, то онлайн медията не попада под мониторинга на Съвет за електронни медии. Ще е под наблюдаване обаче, в случай че уеб сайтът има обособена секция, в която се събират видеа. Т.е. те са подредени в самобитен азбучник и могат да бъдат елементарно потърсени и открити като настрана наличие. Засега ще се прави изключение за наличие, което има единствено тон, посочи Бетина Жотева, ръководител на Съвет за електронни медии, пред Club Z.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР