Опасно време в събота в почти цялата страна. Червен предупредителен

...
Опасно време в събота в почти цялата страна. Червен предупредителен
Коментари Харесай

Опасно време в събота в почти цялата страна


Опасно време в събота в съвсем цялата страна. Червен сигнален код за рискови снеговалежи е разгласен за на следващия ден за областите Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Русе. Това оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
При червен код се чакат значителни
снеговалежи и формиране на ледена завивка. Възможни са обилни разстройства в наземния, релсовия и въздушния превоз. Съществува огромен риск при шофиране, се показва в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.



Очакват се обилни превалявания от дъжд, които бързо ще преминат в сняг. Очакваните количества са до 40-65 мм. Ще се образува снежна завивка, в планинските елементи ще има виелици и ще се образуват навявания. Вятърът ще е мощен северозападен,
с пориви до 20-24 м/сек.
Оранжев код за рисково време е разгласен за областите Благоевград, Видин, Варна, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, София – град, София – област, Ямбол.
За област Бургас е публикуван жълт код за рискови превалявания.
През идващите 48 часа, под въздействие на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната конюнктура доста ще се усложни, оповестиха по-рано от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта преваляванията от дъжд ще обсег страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат сред 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца – доста ще се намали.
Премиерът разпореди на регионалните шефове
да координират подготовката за посрещане на зимата

Всички регионални управителни незабавно да проведат координационни срещи с общинските управления, регионалните дирекции на „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, регионалните пътни ръководства на Агенция „ Пътна инфраструктура “, регионалните дирекции на „ Пътна полиция “ и компаниите, ангажирани със снегопочистване. Това разпореди министър председателят акад. Николай Денков на регионалните шефове по отношение на идното захлаждане и предстоящите снеговалежи, съобщи Българска телеграфна агенция.
Целта е да се ревизира и удостовери готовността
за работа на всички екипи още този уикенд и идните седмици, тъй че обитаемоте места в страната да посрещнат без проблеми зимните условия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР