Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са констатирали лекарите в

...
Опасно усложнение вследствие на прекаран коронавирус са констатирали лекарите в
Коментари Харесай

Опасно усложнение след тежко прекаран COVID-19 установиха лекари в ИСУЛ


Опасно затруднение в резултат на прекаран ковид са установили лекарите в ИСУЛ, оповестяват от болничното заведение.

Става въпрос за едновременна тромбоза (запушване) както на венозните, по този начин и на артериалните съдове. То е видяно при трима пациенти, лекувани по неотложност през предходната година в болничното заведение.

Става въпрос за трима мъже - на 78, 63 и 66 година, които са преболедували от COVID-19 сред 5 и 7 месеца, преди да бъдат оперирани.

78-годишният пациент постъпва в ИСУЛ със мощни болки в корема и повръщане. След осъществени проучвания той е диагностициран с изострен хирургичен стомах и е назначена незабавна интервенция. По време на нея излиза наяве, че мъжът е с перитонит на дебелото черво. На лекарите им прави усещане нетипичния тип на дебелото черво, което е било изцяло бяло и некръвоснабдено.

63-годишният пациент, който е със захарен диабет и артериална хипертония, e докаран по неотложност с болки в корема и повредено общо положение. Направени са инструментални и кръвни проучвания, като прави впечатлени увеличеният размер на слезката, без мъжът да има данни за претърпяна контузия в тази област.

По време на незабавната интервенция по унищожаване на далака хирурзите още веднъж се натъкват на нещо нехарактерно - тежка исхемия, бял цвят на тъканите и образуван цирей.

66-годишният пациент е с диабет, подагра и наднормено тегло. Той постъпва по неотложност с данни за остро кървене от стомаха след осъществена полипектомия (отстраняване на полипи). По време на интервенцията хирурзите още веднъж се натъкват на сходна находка - лишени от кръвоснабдяване органи и тъкани, върху които мъчно се правят операции.

Заключението на лекарите е изрично - едновременна артериална и венозна тромбоза, както и застой в микроциркулацията, без сериозна възпалителна реакция. Според тях увреждането на стените на артериалните и венозни съдове е вследствие на ковид.

Оказва се още, че и тримата пациенти са минали през заболяването тежко и с дълъг престой в болница. Те не са били имунизирани.

Лекарите поучават хората, с изключение на да се имунизират, и да не прекаляват с приема на салицилати (Аспирин), тъй като единствено през предишния ден е имал три случая на кървяща язва в резултат на дълга приложимост на тези лекарства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР