Опасно ли е левите избиратели да бъдат разделяни между президента ...

Опасно ли е левите избиратели да бъдат разделяни между президента

Президентът критикувал всички партии, но било опасно

Опасно ли е левите гласоподаватели да бъдат разделяни сред президента и Българска социалистическа партия?

"Избирателите на Румен Радев надвишават електоралния корпус, който стои зад Българска социалистическа партия, в това число и в сполучливите години на Българска социалистическа партия, когато тя успяваше да си обезпечи поддръжката на близо милион гласоподаватели. От една страна това е заради спецификите на президентския избор като мажоритарен, само че е забавна играта и опита на Румен Радев да лидира някакви процеси в лявото, тъй като преди той да бъде определен за президент, аз не си припомням да е имал кариера на социалист. Включително като президент не виждам изконно леви тези и начинания, които президентската администрация да е инициирала ", съобщи политологът Теодор Славев в студиото на "Денят ON AIR ".

Според него има една рецензия и офанзива към безусловно всички политически партии от страна на президента, което е рисково. Той счита, че президентството служи като бушон в нашата конституционна система, вместо в миг на политическа рецесия да успокои средата, да вкара някаква нормалност, натурален ход на процесите. Не е задоволително и възможно да се намесва във вътрешнопартийните каузи.

"Опитът за втълпяване на някакви хрумвания и характерности на полупрезидентски режими, на ръководство без партии, това е антидемократичен сюжет. За страна като България това не е в нашата политическа традиция. Ние би трябвало да подхващаме дейности за подсилване на демокрацията, да консолидираме, да създадем институциите по-работещи. Тази рецензия, която идва от президентството към съвсем всички играчи на политическия терен, води до понижаване на доверието към партиите и оттова на Народното събрание. Може би на Румен Радев доста му харесва да ръководи със служебни кабинети, само че това не е естественият либерален развой ", твърди гостът пред

На въпроса дали това е кабинет "антининова ", Славев отвърна, че Българска социалистическа партия не е лидерска партия и няма някакъв реваншизъм към Българска социалистическа партия. За него е напълно явно извънредно високото напрежение сред Нинова и Радев.

"Досега сме нямали обстановка, в която президент да ръководи близо 2 години посредством служебни кабинети и съгласно мен би трябвало да си научим уроците от това и да бъдем внимателни ", счита той.

Гостът разяснява и слуховете, че президентът не лобира за една или друга партия, като сподели, че може би си е научил урока, че инспирирайки и поддържайки избрана политическа партия, в един миг това може да се обърне като бумеранг против него.

"Служебните кабинети по принцип би трябвало най-важно и главно да обезпечат изборен развой, който да е транспарантен, равнопоставен, почтен – нищо не чуваме за това по какъв начин ще провеждат избори ", твърди политологът.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg