Опасни фрагменти от мазилката на Чифте баня падат на тротоара

...
Опасни фрагменти от мазилката на Чифте баня падат на тротоара
Коментари Харесай

Късове мазилка падат от фасадата на Чифте баня близо до две училища

" Опасни фрагменти от мазилката на Чифте баня падат на тротоара и макар сигналите ни към Общината, регион „ Централен ” и 112 реакция няма ”, написа четец в сигнал до медията ни. За да обезопаси най-малко краткотрайно той е оградил периметъра с тухли. Опасната зона е пред най-северния прозорец на постройката откъм ул. „ 4-ти януари ”.

„ Наблизо се намират две учебни заведения и тротоарите в зоната се употребяват непрекъснато ”, уточни разтревоженият жител.

Екипът ни се свърза незабавно с шефа на Градската художествена изложба Красимир Линков, който стопанисва постройката.  Той посочи, че не е получаван сигнал за казуса, само че незабавно ще реагира.

Минути по-късно се свърза с нас и сподели: „ Да, в действителност има паднала мазилка. Тази част от постройката е доста проблематична, тъй като има една особеност, в резултат на която водата се събира и не може да се оттече. Ще почистим мястото и ще сложим ограничаващи ленти ”.

Чифте баня е една от знаковите здания от отоманската архитектура. Тя е недвижима културна полезност от локално значение. Преди години бе Център за модерно изкуство, само че от 2017 година бе предоставена за стопанисване на Градската художествена изложба, написа.

От три години постройката е заключена, тъй като е рискова. Необходима е реституция и акомодация.

„ Работим върху плана за реституция и акомодация на банята и срещаме големи компликации. Тази част на постройката откъм улица „ Четвърти януари ”  е паразитна, тя не е част от достоверния монумент, а е достроявана по време на социализма. Там е направено котелно. По направения от  арх. Стана Бозаджиева абстрактен план се планува тя да бъде отстранена. Проблемът е, че съгласно Кадастъра става дума за една постройка. Чакахме месеци наред отговор на настояването ни двете здания да бъдат разграничени. Оказа се, че единствено Общинският съвет може да вземе решение ”,  описа Красимир Линков.

Той добави, че следва да бъде направено настояването.

Идейният план за реставрацията и акомодацията на Чифте баня е координиран и признат от Националния институт за недвижимо културно завещание с издадено мнение на 13 декември 2021 година От НИНКН са дадени рекомендации по отношение на капиталовия план. След нанесените корекции той е утвърден на 21 март 2022 година

Няколко месеца по-късно – през август, ВиК-Пловдив излиза със мнение, че проектираното продължение към съществуващата постройка не може да се осъществя заради действителен магистрален тръбопровод.  Става дума за построяването на помощни пространства – офис, тоалетна за гости и склад на мястото на компрометираната неавтентична част от постройката.  Проектантът реагира незабавно и понижава размерите, с цел да не бъде обиден магистралният тръбопровод.

Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” също отхвърля координиране на капиталовия план при започване на септември 2022 година Там обстановката е доста по-сложна, тъй като условията на ПБЗН са входната врата да се отваря на открито, както и да бъдат отстранени част от стъпалата във вътрешната част на постройката. Това условие е неизпълнимо, тъй като постройката е недвижима културна полезност. Екипът на Градската изложба е потърсил контакт и с ПБЗН-МВР. Оттам са дали упътвания и проектантите търсят разновидности.

Междувременно модифицираният план е импортиран за координиране в НИНКН на 30 юни 2023 година и на 12 януари 2024 година Институтът е дал позитивно мнение.  

„ Днешният случай е мотив още веднъж да споделя, че незабавно би трябвало да стартира ремонтът ”, разяснява Красимир Линков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР