Опашките, които всяка година се вият от студенти, чакащи да

...
Опашките, които всяка година се вият от студенти, чакащи да
Коментари Харесай

Без повече опашки за общежития в СУ


Опашките, които всяка година се вият от студенти, чакащи да платят таксата си за общежитие в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, отиват в историята. Първокурсниците на ВУЗ-а към този момент могат да платят всички отговорности онлайн вместо да чакат с часове пред касите, написа "Монитор ".
„ Не е нужно да идват до касите, с цел да се настанят. Системата автоматизирано трансферира заплащането и не е належащо да чакат, както преди “, изясни шефът на Поделение “Социално-битово обслужване” Росен Костов. Всеки студент влиза в онлайн профила си с името и паролата от вътрешната осведомителна база на университета СУСИ. Там може да ревизира какви такси и отговорности би трябвало да заплати. След това той избира и по какъв метод желае да преведе сумата – посредством банкомат, на каса на изипей, през епей профила си или в банка. „ При заплащането в банка може да има закъснение на транзакцията. Затова, когато студентите отиват в блока би трябвало да носят платежно, с цел да покажат, че са платили “, посочи Росен Костов.
Всяка година най-големи са опашките по време на настаняването на първокурсниците, което стартира на следващия ден. За студентите от всеки факултет има избрана дата, като първи са възпитаниците на юридическия, историческия и факултета по химия и фармация. Така до 1-и октомври би трябвало да се настанят всички новоприети студенти. „ Ако някой отиде да се настани по-рано, няма да бъде върнат.
Тогава обаче наложително би трябвало да мине през касите, с цел да заплати “, изясни шефът на ПСБО. Причината е, че онлайн таксите, които са начислени на всеки един студент, са пресметнати към датата, на която е посочено, че би трябвало да бъде настанен. Така да вземем за пример, в случай че студенти от богословския факултет, които по график са на 1-и октомври, отидат на следващия ден, няма да могат да платят онлайн, защото ще би трябвало да им се пресметна и наем дневно за още шест дни.
Студентите от горен курс имат две дати за настаняване, като първите бяха предходната седмица. Третокурсничка изясни пред „ Монитор “, че е избрала да заплати онлайн и процедурата по настаняване е лишила към 15 минути, в които е попълнила само картона на стаята си. Все отново е имало и към 20-30 студенти, които се избрали да платят на каса, само че те не са чакали повече от час, сподели още Костов. Миналата година на опашки се редяха най-малко по 200-300 студенти, като записването отнемаше повече от 5 часа.

Новодомци вадят по 1200 лева за ремонт на стаите си

Мизерия, падаща мазилка, плесен, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из задачите блокове, посрещат новодомци в общежитията на Лесотехническия университет в София. Заради тези условия постоянно студенти и родители вършат освежителни или цялостни поправки. Един от тях е Ивайло Иванов, който със своите съквартиранти заделя 1200 лева „ На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени заради съществуването на дървеници, хлебарки има постоянно”, сподели той пред Нова. Това е и повода Ивайло и съквартирантите му да стартират ремонт за тяхна сметка. Те поставят паркет, шпакловат стените, купуват си нови мебели. „ Опитахме се по някакъв метод да приспособим стаята, тъй че да бъде годна за живеене”, изясни момчето. След приключването на ремонта отиват с всички касови бележки при управата на университета, само че оттова изясняват, че такива средства не се осребряват. Годишно за поддръжката на постройките се отделят към 80 000 лева, само че те се оказват извънредно незадоволителни и стигат единствено за спешни поправки. За да се реновират общежитията, от управата на университета пресмятат, че ще са им нужни сред 3 и 4 милиона лв. на постройка, които все още нямат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР