Опашки пред пощенските клонове в страната в първия ден от

...
Опашки пред пощенските клонове в страната в първия ден от
Коментари Харесай

Опашки пред пощите в първия ден от изплащането на пенсиите

Опашки пред пощенските клонове в страната в първия ден от изплащането на пенсиите. След актуализацията на бюджета те са увеличени с 10%. Така минималната пенсия за цялостен застрахователен стаж и ранно пенсиониране е 467 лв..

Защо обаче още веднъж се стигна до скупчване на хора пред гишетата и какво могат да си разрешат възрастните хора с новите пенсии на фона на покачващите се цени.

Повечето пенсионери взеха решение да вземат парите си рано сутринта, с цел да избегнат жегите. Други се редиха на опашка без да съблюдават предварителния график. В Пловдив, макар че работиха и седемте гишета в Централна поща се стигна до скупчване на хора.

Дори стара жена колабира. В обедните часове опашки към този момент нямаше. На процедура пенсионерите през днешния ден получиха приблизително сред 90 и 100 лв. повече, дружно с включената Ковид добавка. И макар че сумата не е толкоз огромна, зарадва възрастните хора. Но откакто най-нетърпеливите заплатиха сметките си за ток и вода, множеството са на мнение, че това нарастване не е съответен отговор на галопиращите цени.

А в доста от дребните, квартални магазини в Русе хората все по-често пазарят на вересия и се издължават като вземат пенсиите.

От рано сутринта възрастните хора в русенското село Бъзън се подредиха на опашка пред пощенския клон в очакване на новите си пенсии. Нуртен Белберова получи 97 лв. повече. Въпреки това се чуди какво по-напред да купи с тях.

Нуртен Белберова: И 100 лева да е, отново не оказва помощ, тъй като водата, да вземем за пример, в този момент се усили двойно. 120 лева вода, то една пенсия е – за медикаменти ли, аз толкоз медикаменти имам, толкоз вода, толкоз ток, не се живее.

За да оцелее Нуртен отглежда зеленчуци в градината си. Повечето хора в селото разчитат и на децата си, с цел да преживеят месеца.

Фемие Илиязова: Ако не са децата, за на никое място не сме. Децата, децата оказват помощ.

Цветанка Йорданова се пенсионира като лаборант, само че с цел да си помогне с високите сметки сега работи като продавачка в хранителен магазин. Казва, че през днешния ден е най-натовареният й ден, тъй като всички пазарували на вересия през месеца идват да се издължат. Имената и сумите е записала в бележника си.

Цветанка Йорданова - продавачка: Искат да си купят някои неща и на познати хора продавам много постоянно на вересия. За дребни работи - мляко, яйца. Редовно си връщат хората като си получат пенсията.

От първи октомври всички пенсии още веднъж ще бъдат преизчислени, само че ще се покачат приходите единствено на 715 000 души, които са с най-ниски пенсии, с цел да може междинната сума да стане 722 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР