Опашка се изви пред банка в Пловдив.Пламен Денчев споделя фото

...
Опашка се изви пред банка в Пловдив.Пламен Денчев споделя фото
Коментари Харесай

Пловдивчанин се чуди: Какво става? Да не се връща 1996-а?

Опашка се изви пред банка в Пловдив.

Пламен Денчев споделя фото в обществената мрежа Facebook, на което виждаме опашка от възрастни хора пред банка. Авторът на фотографията прибавя: " Какво става? Да не се връща 1996-та година? Огромна опашка пред банката тази заран ".

Причината за образувалата се опашка се оказа много тривиална - изплащането на сумите за пенсии, което ще се реализира в общоприетия интервал сред 7 и 20 октомври. Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени през днешния ден.

От 1 октомври 2022 година бяха преизчислени отпуснатите до края на 2021 година трудови пенсии. Това са пенсиите за застрахователен стаж и възраст, за неработоспособност заради общо заболяване, за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова активност.

След преизчисленията на пенсиите за трудова активност и другите добавки към тях от 1 октомври т.г. увеличение на сумите ще получат 894 249 пенсионери. Общият брой лица с пенсии за трудова активност у нас е 1 974 973, което значи, че 45,3% от пенсионерите получават по-голяма сума от пенсии и добавки през октомври в съпоставяне със септември.



" Ден за пенсии, не всявайте суматоха! ", написа Диди Антонова под фотографията, снимана от Пламен.

" Пенсии раздават. Инфлацията е толкоз " незабележима ", че родните пенсионери, макар " големите нараствания ", едвам са изкарали месеца и се редят на опашка заран на студа да си вземат парите, че да си купят нещо за ядене ", гласи коментар на Милена Димова.

А Иван Иванов написа: " Хора, работили 50 години, чакат да изтеглят пари, които да им стигнат за 10 дни естествен живот или 30 кучешки ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР