Опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето

...
Опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята за основателни притесненията на Турция за сигурността

Опасенията за сигурността, изразени от Турция в подтекста на опълчването й на участието на Финландия и Швеция в НАТО, са основателни, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещаване във Финландия през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Според Столтенберг, който се срещна с финландския президент Саули Нинистьо, е значимо да се означи, че никой различен съдружник от НАТО не е претърпял повече терористични офанзиви от Турция, и че затова би трябвало да се вземат насериозно нейните опасения.

Турция се опълчи на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на съображение, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година, както и заради обстоятелството, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 година

" Ние би трябвало да взимаме поради безпокойствата за сигурността на всички съдружници, в това число безпокойствата на Турция, свързани с ПКК ", сподели Столтенберг, представен от турската частна телевизия НТВ. Той добави, че той самият и неговият екип са в непрекъснат контакт с представители на Турция, Швеция и Финландия.

По думите на генералния секретар на НАТО срещата на високо ниво на Алианса в Мадрид на 29-30 юни в никакъв случай не е била краен период за одобрение на кандидатурите за НАТО на двете скандинавски страни. Той уточни в същото време, че се поставят старания за разрешаването на въпроса, като допустимо най-бързо се отговори на терзанията на Турция.

" Това са основателни безпокойства. Безпокойствата, отнасящи се до тероризма и износа на оръжие. Никой съдружник от НАТО не е бил по този начин пострадал от терористични набези както Турция ", добави той.

Столтенберг акцентира и значимата роля, която Турция е изиграла в битката с " Ислямска страна ".

" Турция играе значима роля във връзка с поддръжката за Украйна и износа на блокираната пшеница ", сподели още той. " Следователно, когато сходен извънредно значим съдружник споделя, че има безпокойства по отношение на тероризма, ние би трябвало да приемем съществено това. Това е и което вършим. Приемам със удовлетворение ясното обръщение на Финландия и Швеция, че са подготвени да слагат на масата тези въпроси ", добави Столтенберг, представен от НТВ.

Запитан дали има някакъв прогрес в договарянията с Турция, финландският президент сподели на собствен ред, че напредъкът би трябвало да бъде обсъждан в посока на това, че каналите за разговор са отворени, а договарянията не престават. Нинистьо уточни също по този начин, че страната му няма друг метод от този на страните от НАТО във връзка с безпокойствата на Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР