Опасенията, които изразихме на база на информацията, която имахме от

...
Опасенията, които изразихме на база на информацията, която имахме от
Коментари Харесай

Съдия: Опасенията за Гешев не само се потвърдиха, но се оказаха скромни

Опасенията, които изразихме на база на информацията, която имахме от обществените изяви на господин Иван Гешев преди избирането му и по време на процедурата – всички тези опасения освен се потвърдиха, само че в действителност се оказа, че даже са били скромни. “ Това сподели по БНР, член на Съюза на съдиите в България.
„ Защо съдиите се месят, жестоко казано, в избора на основен прокурор, и какво общо имат? Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Той е разграничен на две колегии – прокурорска от 11 индивида и съдийска от 14. Установено е от доста години насам, че 11-те членове на прокурорската гилдия, и това може да бъде доста елементарно тествано от протоколите от съвещанията, гласоподават безусловно постоянно като един, по метода, по който гласоподава и основният прокурор. В този съответен състав (на Висш съдебен съвет – бел.ред.) “, уточни Мазгалов.

С квалифицирано болшинство 17 души във Висш съдебен съвет - членовете от прокурорската квота плюс членовете от съдийската гилдия, посочени от Народното събрание, без гласовете на нито един арбитър, определен от съдии, могат да изберат ръководителите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, означи още Красимир Мазгалов пред „ Хоризонт “.

Изключително значимо е по какъв начин и по какъв метод ще гласоподават прокурорската гилдия и основният прокурор по въпроси, които директно касаят съдилищата, стана ясно още от думите на арбитър Мазгалов.

В коментара си по поименното писмо до членовете на Висш съдебен съвет, отправено от Съюза на съдиите с апел да стартира инспекция има ли учредения да стартира процедура за предварителното освобождение на основния прокурор, Красимир Мазгалов съобщи:

„ От Висш съдебен съвет зависи, и ние към момента продължаваме, може би наивно, да имаме вяра, че Висш съдебен съвет би могъл да постъпи съгласно закона и съгласно правилата, които са годни в тази специалност. “

„ С течение на времето от ден на ден се натрупват дейностите и обществените изяви на основния прокурор, които приказват в интерес на това, което сме написали в нашето искане. Почти всекидневно се организират обществени акции, които основават чувство, че жителите би следвало да разчитат не на идентичното приложение на закона във връзка с всички, а на благоволението на основния прокурор, на неговото внимание, на неговото въодушевление през днешния ден – дали той ще благоволи да прегледа един или различен случай и да отиде до едно или друго село. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР