Опасен вредител нападна горите край Пловдив. Горските територии край Хисаря

...
Опасен вредител нападна горите край Пловдив. Горските територии край Хисаря
Коментари Харесай

Опасен вредител нападна горите край Пловдив

Опасен пакостник атакува горите край Пловдив. Горските територии край Хисаря са били нападнати от борова процесионка. Експерти от Изпълнителната организация по горите (ИАГ) и Лесозащитна станция - Пловдив направиха теренна инспекция на засегнатите площи на Държавно горско стопанство - Хисар.

Допреди няколко години това насекомо е било особено за Южна България, защото е средиземноморски тип, само че към този момент се среща и на север. Разпространява се в Родопите, Средна гора, Стара планина, обясниха от ИАГ.

Експертите предизвестяват да не се пипат и да не се мачкат гъсениците , тъй като предизвикват алергични реакции - най-често обрив, сърбеж, по-рядко затруднено дишане.

Единствената ефикасна битка с вредителя е въздушно напръскване , което се прави в месеците от август до октомври. Насекомото не може да унищожи цялата корона на едно дърво, само че то става податливо към други болести.  Проблемът е, че гъсениците могат да стоят на земята в какавида до 3 години.

Тази година в ИАГ са подавани доста сигнали за борова процесионка в градски територии и паркове към обитаеми места, защото вредителят се задейства от топлото време.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР