Опасен срив в броя на доброволните кръводарители отбелязват центровете в

...
Опасен срив в броя на доброволните кръводарители отбелязват центровете в
Коментари Харесай

КОШМАР: Кръводаряването се сринало за 15 години, вместо да се подобри

Опасен срив в броя на доброволните кръводарители означават центровете в цялата страна на база данни от 2005 година до момента. Служебният министър доктор Асен Меджидиев извади цялата истина за буксуващия развой нескрито след въпрос на русенския народен представител от групата на Продължаваме промяната-Демократична България Иван Белчев.  

Оказва се, че вместо да се усъвършенства, кръводаряването у нас продължава да е в рисково ниски равнища, а потребността от кръв и кръвни артикули - все по-голяма.

Според данните от центровете за набирането им в страната излиза наяве, че в случай че през 2005 година при население близо 7,8 милиона души (по данни на НСИ) кръводарители през 12-те месеца тогава са станали 34 957 души или 222-ма на 1 милион, то през предходната 2022 година те са единствено със 7 % повече като безспорна стойност, само че при мощно намаляло население от едвам 6,5 милиона, както преброяването регистрира. Какво излиза? Че в последните 12 месеца в действителност у нас са дарили едвам 162-ма на 1 милион души. 

От таблицата на Меджидиев се схваща и друго - че голям проблем зее в Ямболско, където не просто популацията се топи. Кръводаряването там бележи сериозен спад от близо 15 на 100 за последните 17 години. Подобна е обстановката и в огромните регионални градове, където има голяма миграция, само че огромен растеж на кръводарителите не се следи. Единствената област, където има забележим растеж на непринудено заставащите пред апаратите за плазма и еритроцитна маса - е Кърджали. 

На този декор търговията с кръв и кръвни артикули процъфтява. По информация на Lupa.bg алъш-веришът към този момент се е трансферирал и в обществените мрежи, където нагли търгаши оферират банката за сред 500 и 1000 лв., в това число във форумите за безплатно даряване. 

Пред кръвните центрове маргиналите, разхождащи се с дрипави облекла и торбички с лакомства, обезпечени от страната за всеки дарени 450 мл телесна течност, за които има съществени подозрения, че в действителност са принудени от мафията да се явяват пред машините през седмица, вместо през няколко месеца, взимат жълти стотинки.

А тарторите им дебнат за жертвите си с миза сред 300 и 800 лв. за банка, според от условието за кръвна група, резус фактор и нужно количество. 

Статистиката се добавя и от безспорните стойности. 

Ако през 2005 година общо у нас са били дарени 60 милиона и 577 хиляди литра кръв, то предходната година, още веднъж като се има поради мощно стопеното население за миналите лета, те са едвам 71 103,962 литра. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР