Опаковката и етикетите трябва да са запазениОколо 170 проверки в

...
Опаковката и етикетите трябва да са запазениОколо 170 проверки в
Коментари Харесай

Голямото връщане следва голямото пазаруване

Опаковката и етикетите би трябвало да са непокътнати


Около 170 инспекции в огромни търговски центрове в страната и онлайн магазини е направила Комисията за отбрана на потребителите на “Черния петък ”, заяви ръководителят й Димитър Маргаритов. Констатирани са 25 нарушавания, главно за изкуствено завишаване на цените директно преди акцията, с цел да се популяризира по-висок % отстъпка. По закон стоката би трябвало да е продавана на остарялата цена най-малко месец преди оповестяване на понижението, подсети Маргаритов.
 170 инспекции в огромни търговски центрове в страната и онлайн магазини е направила Комисията за отбрана на потребителите на “Черния петък ”, заяви ръководителят й Димитър Маргаритов. 170 инспекции в огромни търговски центрове в страната и онлайн магазини е направила Комисията за отбрана на потребителите на “Черния петък ”, заяви ръководителят й Димитър Маргаритов.
Инспекторите попаднали и на случай, в който е оповестена остарялата, по-висока цена и % понижение, без да е посочена новата, само че в хода на инспекцията станало ясно, че преди да бъде осъществена договорката, потребителят е осведомен от продавача за действителната цена, която ще заплати.

“В някои случаи, макар че се анонсира % понижение и нова по-ниска цена, на касата се таксува остарялата цена ”, описа още ръководителят на КЗП. “Когато установим такива нарушавания, издаваме заповеди, с които забраняваме по-нататъшното им упражняване и постановяваме наказания ”, изясни той.

В последните години произнасянията на КЗП за нелоялни практики са се нараснали, като за цялата предходна година те са към 300 и засягат практики в комерсиалните, туристическите обекти и онлайн пространството. Това не означавало, че търговците са станали по-недисциплинирани, а се дължало на по-затегнат надзор и особено внимание върху нелоялните търговски практики.

На “Черния петък ” от КЗП за следващ път подсетиха, че по закон потребителите имат 14-дневен период да върнат закупеното по интернет и парите им да бъдат възобновени.

“Потребителят има право да се откаже от контракта от разстояние или от контракта отвън комерсиалния обект, без да показва причина, без да дължи обезщетение или наказателна клауза и без да заплаща каквито и да е разноски ”, гласи член 50 от Закона за отбрана на потребителите (ЗЗП). Търговецът не е задължен да възвърне само разноските за доставка, “когато потребителят категорично е избрал метод на снабдяване на стоките, друг от най-евтиния тип общоприета доставка, предлагана от търговеца ”. Купувачът би трябвало и за своя сметка да изпрати назад на търговеца стоката.

“Потребителят носи отговорност единствено за понижената стойност на стоките, породена от изпробването им, друго от нужното, с цел да откри естеството, характерностите и положителното им действие ”, гласи член 55, алинея 4 от Закон за защита на потребителя.

Важна законова наредба също е, че двуседмичният период за връщане тече от датата на приемане на стоката, а не от датата на поръчката. Това е от огромно значение за акции като “Черния петък ”, когато заради големия брой поръчки доставките се бавят от време на време по 5-10 дни.

По закон търговецът е задължен да върне парите в 14-дневен период след датата, на която е бил известен за връщането на стоката, като употребява същото платежно средство, употребявано от потребителя, в случай че купувачът не се съгласи за друго.

В Закон за защита на потребителя има и общоприет формуляр за практикуване правото на отвод от контракт, само че огромните търговци не го изискват, а имат лични улеснени процедури.

 03-3 В eMAG дават 30-дневен период за връщане на артикули, предлагани от тях, а 14-дневен е срокът единствено за търговците, употребяващи тяхната платформа eMAG Marketplace. Транспортните разноски за връщане са на стойност от 5,99 лева без значение от размера и типа на продукта и не се заплащат на куриера, а се приспадат при възобновяване на сумата. Формулярът за връщане съставлява няколко полета за попълване в профила на потребителя.

Във Fashion days артикули могат да бъдат върнати в положението, в което са били получени (без следи от приложимост, с всички етикети и съпътстващи документи), в 30-дневен период от датата на приемане. В потребителския профил в уеб страницата има форма за връщане, в която се попълня номерът на поръчката, адресът, от който да бъде взета назад и банковата сметка, на която да бъде преведена сумата.

В Mymall клиентите имат право да върнат закупената стока в период от 45 дни от нейното приемане, ако стоката е със непокътнат търговски тип и е съпроводена от съпътстващите я опаковки, официалност и баркод. Връщането става посредством изпращане до склад в София по пощальон.

Проучване


Харчат се сред 100 и 700 лева


 02-2 Вече 92.9% от българите знаят какво е Black Friday, с 3 на 100 повече от предходната година, сподели национално представително проучване на Kantar Millward Brown. Над 70% от интервюираните пазарят онлайн, с 8 на 100 повече от 2016 година

Малко над половината интервюирани са показали, че ще изхарчат сума сред 100 лева и 700 лева, като всеки пети е планувал сред 200 лева и 400 лева Близо 10% са оповестили желание да пазарят за сред 1500 лева и 2000 лева, а единствено 5% – под 100 лева

Проучването е извършено измежду 1005 респонденти на възраст сред 18 и 55 година, живеещи в цялата страна, в дните сред 26-ти и 31-ви октомври 2017 година по поръчка на eMAG.

НОВИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРАВИЛА


Рекламация и за цифрови артикули

 Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел
Европейският парламент одобри тази седмица позицията си по Директивата за контракти за онлайн наличие. Тя планува отбрана на потребителите и за цифрови артикули, както за физически артикули и ще важи за случаи като неработещи приложения за смарт телефон, антивирусни стратегии, музика, филми, игри, електронни книги, закупени по интернет, изясни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел.

“Ако до момента, когато физически купехме артикул от магазина, знаехме към кого да се обърнем, от следващата година по този начин ще бъде и за закупеното от нас онлайн наличие ”, сподели Майдел, която беше докладчик по досието за групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар.

Без ограничавания сред страните

 Българският еврокомисар Мария Габриел Българският еврокомисар Мария Габриел
Съветът и Комисията реализираха политическо съглашение за преустановяване на голословното блокиране на географски принцип за потребителите, искащи да купуват артикули или услуги онлайн в границите на Европейски Съюз, оповестиха тази седмица от Европейска комисия. Онлайн заплащането да вземем за пример при покупка на електрически уреди, наемане на коли или опазване на концертен билети ще се прави без условие за дебитна или кредитна карта, издадена в друга страна.

“Гражданите на Европейски Съюз ще могат да купуват нови мебели онлайн, да резервират хотелски стаи или да употребяват кредитната си карта в чужбина, както вкъщи ”, изясни българският еврокомисар Мария Габриел, която дава отговор за цифровата стопанска система и цифровото общество.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР