Опакована в черно мумия, висока 4 метра, е инсталирана на

...
Опакована в черно мумия, висока 4 метра, е инсталирана на
Коментари Харесай

Мумия изникна на мястото на мавзолея, Столичната община нареди да се премахне

Опакована в черно мумия, висока 4 метра, е конфигурирана на мястото на мавзолея на площад " Александър I Батенберг " в 9 часа тази заран. Скулпторът Андрей Врабчев отбелязва с нея днешната дата, на която преди 30 години падна член 1 на комунистическата конституция, даващ управителна роля на Българска комунистическа партия във всички сфери на страната.

Мумията е от стиропор, само че под черния й саван в скръстените при гърдите ръце държи сърп и чук, изясни Врабчев. " Член 1 е махнат, само че той продължава да съществува вътре в нас. По някакъв метод се мумифицира в нас. Това, че ненапълно имаме демократична рамка не значи, че вътре в себе си всички ние не действаме със старите порядки – чакаме някой от горната страна да подреди, да позволи, ангажименти по телефона, подкупчета под масата... ", изясни концепцията си скулпторът.

 Мумията гледа към някогашния Партиен дом и Княжеския замък.
© Георги Кожухаров

Мумията гледа към някогашния Партиен дом и Княжеския замък.

Отново работи марксисткият мироглед, че единствено стопанската система е най-важното за индивида. Променихме стопанската система, само че се оказа, че хората в нея не действат по метода, който се очакваше. Това стана, тъй като не беше подложен акцент върху културата. Гражданското общество е културата и доверието сред хората. За мен най огромният удар на комунизма е загубата на доверието сред хората. Сега това е проблем в бизнеса, тъй като ние не си имаме вяра, а бизнес се прави с доверие, не с подписи. Това е мумията – мирогледът остава и ти не можеш да реализираш свободно общество, когато мислиш, че страната би трябвало да се намесва във всичко ", добави той.

Към 10 часа, откакто мумията беше изправена в цялостен растеж на мястото на мавзолея, с кола дойдоха двама служители на реда. " Кога ще я откриват ", попита единият. Като му споделиха, че ще си остане в черния саван, той кимна разбиращо.

Врабчев бе оповестил в обществените мрежи, чу мумията ще стои три часа - до 12 ч., на площад " Батенберг " и след това да си я откара с кола. Още в 11 часа обаче дойдоха представители на Столична община, които връчиха констативен протокол. В него написа " неотложно да бъде отстранена, тъй като няма позволение от общината.

Полицията също издаде протокол, защото бил получен сигнал на тел.112. Той е предизвестие към Врабчев " да не нарушава признатото законодателство и да не се разполагат прместваеми уреди (скулптура) на територията на Столична община.

Скулпторът смъкна на земята " преместваемия обект " и извика другар с кола да я откарат в ателието му.

Това е третата му изява през тази година – на 1 април сложи гипсов бюст на Бойко Борисов на площад " Гарибалди ", а на 9 септември оцвети в алено фонтана в Докторската градина, с цел да подсети за кървавата кавга след преврата през 1944 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР