Oпадали плодове от черници по улиците в Пловдив продължават да

...
Oпадали плодове от черници по улиците в Пловдив продължават да
Коментари Харесай

Черница до черница! Опадали плодове продължават да създават неудобства в Пловдив

Oпадали плодове от черници по улиците в Пловдив не престават да тормозят жителите в града под тепетата. След като публикувахме материал по тематиката, до медията ни доближиха още сигнали от пловдивчани, които показаха недоволството си от създаващата се нечистотия по улиците в града в резултат на опадалите черници, както и следствията, които могат да основат, предава

Гражданите разясняват, че някои места като паркове с пейки, детски площадки и паркинги остават неизползваеми в черничевия интервал. Така се породи и въпроса „ Имат ли място плодните дървета в града? ”.

След публикуването на материала ни по тематиката доста пловдивчани показаха мнението си по този въпрос. Част от тях считат, че черниците основават стеснение, замърсяват града и нямат място в него, други пък разясняват, че не са недоволни от наличието на плодните дървета в града, защото през този сезон обират техните плодове.

Доста по-голям обаче беше броят на недоволните пловдивчани, които считат, че мястото на плодните дървета не е в града. Пример за това, че мястото им не е по пловдивските улици дадоха жители, които живеят в разнообразни региони под тепета.  

Жители на регион " Северен " се свързаха с медията ни, с цел да опишат, че пред входа на блок, намиращ се на ул. „ Найден Попстоянов ” №11, има две големи черници, които са ситуирани навръх паркинга, който лятото става негоден, защото задачите коли на жителите биват цапани от черници.

На един от изходите на Стария град пък пловдивчанин е забелязал екскурзиант с куфар, който е вървял на пръсти, пробвайки се да премине през тротоара, който е бил целия в окапали черници и да стигне до стълбите на подлеза до тунела без да се подхлъзне.

„ Мъжът стъпваше на пръсти, освен, с цел да не се изцапа, само че и да не се подхлъзне по стълбите и да падне, тъй като и това е допустимо ”, разяснява пловдивчанинът.

Живущи на първи етаж в кооперация в Кършияка пък настояват, че директно под терасите им има опадали плодове от черница и споделят, че миризмата, която се разнася в домовете им, когато отворят прозорците е много неприятна.

„ Ние сме принудени да не си отваряме прозорците, защото черниците падат под терасата ни. Хора минават, настъпват ги, разнасят ги. Когато отворим да се проветри, в домовете ни стартира да мирише на бъчва и надлежно затваряме прозорците и става невероятно да проветрим домовете си ”, описаха жителите.

Други поданици на регион „ Северен ” пък описаха, че децата им не могат да употребяват оборудванията, намиращи се на детска площадка, защото задачите още веднъж са в окапали плодчета от черници.

При питане до „ Градини и паркове ” дали имат намерение да подменят плодните дървета из улиците на Пловдив, с такива, които са по-подходящи за градска среда ни бе отговорено, че няма по какъв начин да отстранят нито едно дърво без издадена заповед от съответния областен кмет.

От там допълниха, че се не разрешава засаждането и развъждането на плодна дървесна и храстова растителност и зеленчукови култури в зелените площи на града.

Потърсихме позиция и от общинското дружество " Чистота " от където обявиха, че всеки ден чиновници метат тротоарите, в това число и окапалите по тях черници в интервала на тяхното зреене, който не е повече от месец-два в годината. От предприятието допълниха, че за мощно нечисти от черничевия плод тротоари жителите могат да алармират на тел. 032/675 817, като посочат съответното място, с цел да бъде измито.

В случай обаче, че жителите упорстват плодните дървета да бъдат отстранени, то верният ред е да внесат заявление към кмета на съответния регион, в който се намира дървото, което по един или различен метод основава стеснение за жителите и упорстват за премахването му.

След подаване на сигнала се изпраща екип от отдел „ Екология ”, които правят фитосанитарна инспекция и се взема решение дали дървото е рисково, пречи или би трябвало да бъде отстранено или не. Писмено позволение за резитба, унищожаване или пренасяне на растителност се издават от кмета на общината или упълномощените от него лица, въз основа на направен констативен протокол за санитарна експертиза от комисия, назначена със заповед на кмета на общината или упълномощените от него лица. В състава на комисията наложително взе участие и експерт по озеленяване инженер лесовъд, ландшафтен проектант или междинен механик паркостроител и други, както и представител от Министерството на околната среда и водите – за растителност, попадаща в обсега на предпазените територии.

Изходът на Стария град до Тунела:

 



Паркинг и тротоар на ул. " Найден Попстоянов ":



Детска площадка, намираща се до ВиК - Север: 

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР