ООН „загрижена“ от тормоза на защитници на правата на човека в Бангладеш

...
Органът на ООН по правата изрази своята загриженост относно продължаващия
Коментари Харесай

Органът на ООН по правата изрази своята загриженост относно продължаващия тормоз и задържането на защитници на правата на човека в Бангладеш, включително Нобеловия лауреат Мохамад Юнус и лидери на видни правозащитници организация Odhikar.

Във вторник върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк призова властите в южноазиатската страна да създадат „безопасна и благоприятна среда“ за активисти и лидери на гражданското общество.

„Ние сме много обезпокоени от продължаващото сплашване и тормоз на защитници на правата на човека и лидери на гражданското общество чрез съдебни процедури в Бангладеш, включително нобеловия лауреат Мохамад Юнус“, каза Равина Шамдасани, говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека, в изявление.

„Съдебният тормоз на лидери на гражданското общество, защитници на правата на човека и други гласове на несъгласие е тревожен знак за гражданското и демократично пространство в Бангладеш“, каза Шамсадани.

Adilur Rahman Khan и Nasiruddin Elan от Odhikar бяха заведени с наказателни дела за доклад за установяване на факти за убийства без присъда преди 10 години.

Извънсъдебни убийства

Правителството на Хасина беше обвинено, че се насочва към правозащитници и политически опоненти, като силите за сигурност бяха обвинени в извършването на стотици извънсъдебни убийства, откакто Хасина дойде на власт през 2008 г.

САЩ наложиха санкции на елитните паравоенни сили, Батальона за бързо действие (RAB), през декември 2021 г. заради предполагаемото им участие в извънсъдебни убийства.

Вашингтон също заплаши да ограничи визите за бангладешци, които биха подкопали изборите, планирани да се проведат в началото на следващата година. Хасина обвини САЩ, че искат смяна на режима в Бангладеш заради критиките на последния към човешките права в южноазиатската държава.

В отворено писмо миналия месец глобални лидери, включително бившия президент на САЩ Барак Обама, бившия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун и повече от 100 нобелови лауреати, заявиха, че са дълбоко обезпокоени от последните заплахи за демокрацията и човешките права в Бангладеш.

Те призоваха премиера Шейх Хасина да спре съдебното производство срещу Мохамед Юнус, който беше удостоен с Нобелова награда за мир през 2006 г. за пионер в използването на микрокредити за подпомагане на бедните хора.

„Една от заплахите за човешките права, която ни тревожи в настоящия контекст, е случаят с носителя на Нобелова награда за мир проф. Мохамед Юнус. Разтревожени сме, че напоследък той е обект на, според нас, непрекъснат съдебен тормоз“, се казва в писмото от 29 август.

„Убедени сме, че всяко задълбочено преразглеждане на делата срещу него срещу корупцията и трудовото право ще доведе до неговата оправдателна присъда“, се казва в съобщението.


Хасина защитава действията си

Хасина отговори, като каза, че би приветствала международни експерти и адвокати да дойдат в Бангладеш, за да направят оценка на съдебното производство и да проучат документите, включващи обвиненията срещу Юнус.

„Ако изпратят експертите и адвокатите, ще се разкрият още много неща, които остават недокоснати. Ще излязат много такива неща“, каза Хасина.

През 1983 г. Юнус основава Grameen Bank, която дава малки заеми на предприемачи, които обикновено не отговарят на условията за банкови заеми. Успехът на банката в измъкването на хората от бедността доведе до подобни усилия за микрофинансиране в много други страни.

Администрацията на Хасина започна поредица от разследвания на Юнус след идването на власт през 2008 г. Предходната година Юнус обяви, че ще създаде политическа партия, въпреки че не изпълни плана.

Юнус също критикува политиците в страната, заявявайки, че се интересуват само от пари. Хасина го нарече „кръвопиец“ и го обвини в използване на сила и други средства за възстановяване на заеми от бедни селски жени като ръководител на Grameen Bank.

Правителството на Хасина започна преглед на дейността на банката през 2011 г. и Юнус беше уволнен като управляващ директор за предполагаемо нарушаване на държавните разпоредби за пенсиониране.

Юнус беше изправен пред съда през 2013 г. по обвинения в получаване на пари без разрешение от правителството, включително наградата му за Нобелова награда и хонорари от книга.

По-късно той се сблъска с още обвинения, включващи други създадени от него компании, включително Grameen Telecom, която е част от най-голямата компания за мобилни телефони в страната GrameenPhone, дъщерно дружество на норвежкия телекомуникационен гигант Telenor.

По-рано този месец 18 бивши служители на Grameen Telecom заведоха дело срещу Юнус, обвинявайки го, че е източил работните им доходи. Адвокатите на защитата нарекоха случая тормоз и обещаха да се борят с обвиненията.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР