ООН за първи път евакуира в Италия бежанци от центрове

...
ООН за първи път евакуира в Италия бежанци от центрове
Коментари Харесай

ООН за първи път евакуира бежанци от Либия в Италия

ООН за първи път изтегля в Италия бежанци от центрове за задържане в Либия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Самолет на италианските военновъздушни сили докара в база " Пратика ди Маре " край Рим първата група от към 160 мигранти от Триполи.

Италия за първи път провежда транспортиране по въздух на бежанци от Либия, откакто беше подложена на интернационалните рецензии, че оказва помощ на либийската брегова защита да стопира мигрантите да отпътуват с плавателни съдове през Средиземно море.

Със самолета бяха докарани 110 дами и деца от центрове за задържане в Либия, където съгласно правозащитници изискванията са безчовечен. Очаква се по-късно с втори полет да дойдат още над 50 индивида.

Организация на обединените нации за първи път изтегля бежанци непосредствено от Либия за Европа.

" За първи път успяхме да евакуираме извънредно уязвими групи бежанци от Либия непосредствено за Италия. Това е извънредно събитие... което не би било допустимо без забележителния ангажимент на италианските управляващи и поддръжката на либийското държавно управление. Наистина се надяваме, че други страни ще последват този път ", сподели ръководителят на европейското поделение на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Винсент Кошетел.

По оценки на висшия комисариат в центрове за задържане на имигранти, следени от държавното управление в Триполи, има към 18 000 души и той желае да изтегля близо 10 000 от тях през 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР