ООН все още не може да квалифицира действията на руските

...
ООН все още не може да квалифицира действията на руските
Коментари Харесай

ООН: Няма доказателства за руски геноцид в Украйна

Организация на обединените нации към момента не може да квалифицира дейностите на съветските военни в Украйна като геноцид, съобщи ръководителят на Независимата комисия на Организация на обединените нации за следствие на нарушаванията в Украйна Ерик Мьозе, оповестява Радио Свобода.

„ В момента не разполагаме с задоволително доказателства, които да дават отговор на законовите условия на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид “, изясни Мьозе, добавяйки, че с цел да се признае едно закононарушение за геноцид, би трябвало да има желание да унищожи физически или биологично избрана група.

В същото време ръководителят на комисията акцентира, че съгласно наличните данни съветската войска евентуално е направила доста военни закононарушения в Украйна, като прикани съветските управляващи да подсигуряват, че всички отговорни ще бъдат изправени пред правораздаването.

На 18 септември Международният съд ще прегледа желае на Украйна против Русия по делото за нарушение на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид.

Представители на украинските управляващи неведнъж са упреквали Русия, че огромната инвазия, почнала през февруари 2022 година, има признаци на геноцид. В същото време те съответно показаха насилственото извеждане на деца от Украйна – по съмнение за присъединяване в него беше издадена заповед за арест на Владимир Путин от Международния углавен съд в Хага. Сред повдигнатите към него обвинявания обаче няма геноцид.

В края на август Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида разгласява месечен отчет, съгласно който броят на цивилните жертви в Украйна от началото на пълномащабната съветска инвазия надвишава 9500 души, повече от 17 000 са ранени. Сред починалите – 549 деца. В същото време от Организация на обединените нации акцентират, че става дума единствено за документирани случаи. Реалният брой на жертвите може да е доста по-голям, защото е мъчно да се получи информация от места, където се водят интензивни боеве, както и от региони, които са окупирани от съветски войски.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР