ООН вече ще използва Turkiye (Тюркие) вместо Turkey (Търки) след

...
ООН вече ще използва Turkiye (Тюркие) вместо Turkey (Търки) след
Коментари Харесай

Ребрандиране: Turkey вече е Turkiye

Организация на обединените нации към този момент ще употребява " Turkiye " (Тюркие " ) вместо " Turkey " ( " Търки " ) след смяна на името на Турция по молба на Анкара, заяви ТРТ Уърлд.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик заяви за смяната, която по думите му е в действие от момента на приемането на писмото с настояването на Турция и важи за назоваването на страната на всички непознати езици и в документите, показва малкия екран.ю

Пред Анадолската организация Дюжарик уточни, че организацията е получила писмо от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, адресирано до генералния секретар Антониу Гутериш, в което се желае да бъде употребявано името " Turkiye " вместо " Turkey " за интернационална приложимост.

Говорителят разясни, че от момента на приемане на писмото смяната влиза в действие.

Чавушоглу заяви, че писмото е било изпратено на Организация на обединените нации и други интернационалните организации във вторник.

" Заедно с нашата Дирекция по връзките ние успяхме да подготвим добра почва за това (промяната). Направихме по този начин, че Организация на обединените нации и други интернационалните организации да схванат за това прекосяване към потреблението на " Тюркие ", сподели още той.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде през декември декрет за подмяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркие (Turkiye) на британски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye се употребява и в етикетите на продуктите за експорт.

Терминът Тюркие (Turkiye) " съставлява и показва културата, цивилизацията и полезностите на турския народ по най-хубавия метод “, се показва в указа на Ердоган.

Точната причина зад преименуването и определения миг за това остава неразбираема, отбелязва ДПА.

През декември държавната телевизия ТРТ се базира на публикация, съгласно която думата Turkey има “неласкави “ конотации на британски език, защото се отнася за “голяма птица, произхождаща от Северна Америка “ или за “нещо, което пада неприятно “.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР