ООН смята, че Рияд е виновен за убийството на саудитския

...
ООН смята, че Рияд е виновен за убийството на саудитския
Коментари Харесай

ООН свърза саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

ООН счита, че Рияд е отговорен за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Турция предишния октомври, сочи отчет на специфичния докладчик на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида по отношение на извънсъдебните изтезания Агнес Каламард, предадоха организациите. Според отчета " достоверни доказателства свързват саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с убийството на убития публицист “. В документа се акцентира, че “не се прави никакво умозаключение по отношение на виновността ". Единственото умозаключение е, че има достоверни доказателства, заслужаващи по-нататъшно следствие от подобаващ орган. Каламард сподели още, че е разкрила доказателства, че “самият Хашоги е бил изцяло наясно с пълномощията на престолонаследника и страха от него. "

" Убийството на Хашоги е извънсъдебно действие, за което дава отговор Кралство Саудитска Арабия. Опитът за отвличането му също съставлява самичък по себе си нарушаване на интернационалното право в региона на правата на индивида ", се споделя в документа. Той бе оповестен в навечерието на формалното показване на оценката на резултатите от следствието на убийството по време на 41-вата сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева на 26 юни.

Властите на Саудитска Арабия неведнъж обявиха, че организират лично следствие, а също по този начин отхвърлят интернационалното следствие на този случай и присъединяване на други страни в него. Агнес Каламард прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш да стартира интернационално престъпно следствие за убийството на Джамал Хашоги за сформиране на цялостни досиета на всеки от хипотетичните причинители. Тя съобщи, че е открила, че до момента провежданите от Саудитска Арабия и Турция следствия “не дават отговор на интернационалните стандарти по отношение на следствието на противозаконни смъртни случаи ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР