ООН следи ситуацията със спазването на правата на човека в

...
ООН следи ситуацията със спазването на правата на човека в
Коментари Харесай

ООН следи за спазването на правата на човека по време на изборите в Беларус

ООН следи обстановката със спазването на правата на индивида в предизборната акция в Беларус. Това се споделя в публикувано през вчерашния ден известие на организацията, представено от ТАСС.

"ООН няма мандат да следи изборите в Беларус. Но ние продължаваме деликатно да следим обстановката там от позиция на правата на индивида ", се споделя в известието.

В него се отбелязва, че Върховният комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида приканва беларуските управляващи да подсигуряват цялостното съблюдаване на правото на свободно изложение на мнение, на мирни събрания и сдружаване.

Беларуската правозащитна организация "Вясна " заяви, че правоохранителните органи са задържали през вчерашния ден в Минск няколко участници при акция на опозицията.
Беларуското министерство на вътрешните работи отхвърли да разяснява информацията.

Същевременно говорителката на акцията на Светлана Тихановска, главния противник на президента Александър Лукашенко на идните избори, заяви, че правоохранителните органи са арестували доближен на Тихановска. На 6 август те арестуваха различен неин доближен човек.

Ситуацията с неотдавнашното задържане на съветските жители в Беларус е била проведена извън, съобщи съветският дипломат в Беларус Дмитрий Мезенцев. По думите му задачата е била да бъдат усложнени връзките сред Москва и Минск.
"Убеден съм, че започващата процесуална инспекция на Следствения комитет на Русия ще удостовери поръчковия темперамент на тази огромна спекулация, в която бяха вкарани съветските жители. Замисълът на уредниците от чужбина е бил да се навреди на многостранното съдействие, на специфичните връзки сред нашите две страни ", сподели посланикът пред публицисти.
Утре за шести път от независимостта жителите на Беларус ще избират президент. Претендентите са настоящият държавен глава Александър Лукашенко, съпредседателят на публично придвижване "Кажи истината " Андрей Дмитриев, някогашният народен представител от долната камара на беларуския парламент Анна Канопацка, домакинята Светлана Тихановска и ръководителят на партия "Беларуска социалдемократическа общественост " Сергей Черечен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР