ООН реши да изтегли частично служители от Судан. Sky News

...
ООН реши да изтегли частично служители от Судан. Sky News
Коментари Харесай

ООН се изтегля от Судан

Организация на обединените нации реши да изтегли отчасти чиновници от Судан. Sky News Arabia заяви в сряда, че от съображения за сигурност личният състав, който не е от значително значение, е бил краткотрайно евакуиран.

В сряда Обединеното кралство разгласи решение да изтегли част от личния състав на посолството си в Хартум и прикани английските жители в страната да бъдат бдителни по отношение на утежняването на ситуацията в суданската столица.
 Насилието в Судан взе 60 жертви, ранените са стотици
Насилието в Судан взе 60 жертви, ранените са стотици

Суданските сили за сигурност нападнаха протестиращите

На 11 април, след многомесечен митинг на фона на сложна икономическа обстановка в Судан, армията смъкна от власт Омар ал-Башир, който управляваше 30 години, и пое контрола над страната, създавайки краткотраен боен съвет. Разпуснат беше Народното събрание, а конституцията - анулирана. Опозиционните сили приканиха за бързото основаване на цивилно държавно управление и започнаха стачка против Военния съвет.
 Суданските сили за сигурност стрелят против протестиращи в столицата Хартум
Суданските сили за сигурност стрелят против протестиращи в столицата Хартум

Според очевидци, има починали и доста ранени

На 3 юни суданските полицейски и специфични елементи разрушиха част от палатков лагер покрай площада пред щаба на Върховното командване на въоръжените сили в Хартум. Според опозицията минимум 100 души са починали вследствие на дейностите на силите за сигурност. След това обстановката в суданската столица внезапно се утежни : протестиращите блокираха основните пътища на града, проведоха там барикади и оповестиха, че са спрели разговора с Военния съвет.

Ескалацията на напрежението в Судан става на фона на огромния мюсюлмански празник Рамазан Байрам.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР