ООН призова насилието в Ирак да спре в момент, когато

...
ООН призова насилието в Ирак да спре в момент, когато
Коментари Харесай

ООН: Насилието в Ирак трябва да спре

ООН прикани насилието в Ирак да спре в миг, когато броят на жертвите от демонстрациите в последните дни наближава 100 души. Антиправителствените митинги в страната избухнаха преди 5 дни и при тях бяха убити 99 души.

Иракчаните излязоха по улиците на разнообразни градове, с цел да се разгласят против високата безработица, корупцията и неприятните публични услуги. Гневът им се насочи против ръководещите с претенции за оставка на държавното управление. Общественото неодобрение обзе най-вече южната част на страната, само че множеството починали са изгубили живота си в Багдад. Само през вчерашния ден са убити петима души в Багдад. Причините за огромния брой жертви остават неразбираеми. Властите споделят, че незнайни снайперисти стрелят по протестиращите.

Роднина на този мъж е бил погубен, до момента в който взел участие в митинг в град Наджаф.
Хайдер ал Уахиди, протестиращ: Той отиде да пази правата си - нито повече, нито по-малко. Бил е невъоръжена. Посрещнали са ги снайперисти, прострелян е два пъти в главата.
Ранените до момента са над 4000. В Багдад бяха атакувани малките екрани, в това число саудитската Ал Арабия. В Насирия подпалиха щабове на политически партии.

Представителката на генералния секретар на Организация на обединените нации в Ирак прикани на безсмислената загуба на човешки живот да бъде комплициран край.
 © БГНЕС
Това е най-масовата вълна от демонстрации в Ирак след разгрома на терористичната организация " Ислямска страна " през 2017 година. Демонстрантите нямат водачи, не принадлежат към никоя политическа мощ или друга организация и наподобява са водени от засилващ се яд против ситуацията в родината си. Правителството се пробва да се оправи със обстановката с налагане на вечерен час и прекъсване на достъпа до интернет.

Ирак е на четвърто място в света по петролни находища, само че 22 на 100 от 40-милионното население живее с по-малко от 2 $ дневно, по данни на Световната банка от 2014 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР