ООН призова днес за спешни действия в подкрепа на банките

...
ООН призова днес за спешни действия в подкрепа на банките
Коментари Харесай

Афганистанската банкова система е пред пълен срив

ООН прикани през днешния ден за незабавни дейности в поддръжка на банките в Афганистан, предупреждавайки, че внезапното нарастване на броя на хората, които не могат да си покриват заемите, намалените депозити и дефицитът на парична ликвидност могат да срутен финансовата система до няколко месеца, съобщи " Ройтерс ".

В отчет от три страници за афганистанската банкова и финансова система, с който " Ройтерс " се е срещнал, Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) предизвестява, че икономическата цена от срутва на банковата система и последващото негативно обществено въздействие биха били колосални.

Внезапното, откакто талибаните взеха властта на 15 август от подкрепяното от Запада държавно управление, вкара стопанската система на страната в положение на свободно рухване. Така банковата система бе сложена под сериозен напън и тя наложи седмично ограничаване върху тегленията, с цел да спре всеобщото " приключване " на депозити.

Афганистанските финансови и банкови платежни системи са в безпорядък. Проблемът с тегленето на пари от банките би трябвало да бъде решен бързо, с цел да се усъвършенства лимитираната индустриална мощ на Афганистан и да се предотврати срив на банковата система, отбелязва ПРООН.

Намирането на метод да се избегне колапс се усложнява от интернационалните и едностранни наказания против талибанските водачи. Трябва да намерим метод да подсигуряваме, че в случай че поддържаме банковия бранш, не поддържаме талибаните, сподели пред " Ройтерс " специфичният делегат на ПРООН в Афганистан Абдула Ад Дардари.

Афганистанската банкова система бе уязвима и преди идването на власт на талибаните, само че от този момент поддръжката за развиване бе спряна и милиарди долари в афганистански активи бяха замразени в чужбина. Затова Организация на обединените нации и други групи за поддръжка в този момент се борят да обезпечат задоволителна ликвидност в страната.

Предложенията на Програмата на Организация на обединените нации за развиване, които имат за цел да спасят банковата система, включват скица за гарантиране на депозитите, ограничения за гарантиране на задоволителна ликвидност за краткосрочни и средносрочни потребности, както и кредитни гаранции и варианти за закъснение на заплащания по заеми.

Координацията с интернационалните финансови институции, наред с техния богат опит в региона на афганистанската банкова система, ще е от определящо значение за този развой, се показва в отчета на ПРООН, като се имат поради Световната банка и Международния валутен фонд. Откакто талибаните взеха властта, Организация на обединените нации непрестанно предизвестява, че афганистанската стопанска система е на ръба на колапс, който в допълнение ще утежни бежанската рецесия. ПРООН акцентира, че в случай че банковата система се срине, то ще са нужни десетилетия, с цел да се възвърне.

Според отчета при сегашните трендове към 40 % от депозитите в афганистанските банки ще бъдат изгубени до края на годината. Банките са спрели да отпускат нови заеми, а необслужваните съвсем са се удвоили до 57 % през септември по отношение на края на 2020 година.

Ликвидността също е проблем. Афганистанските банки до момента са разчитали най-вече на физическите приходи на щатски долари, които са спрени. Ад Дардари съобщи, че локалната валута афгани в стопанската система е на стойност към 4 милиарда $, до момента в който единствено 500 хиляди $ са в обращение. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР