ООН предупреждава, че офанзивата в Идлиб може да доведе до

...
ООН предупреждава, че офанзивата в Идлиб може да доведе до
Коментари Харесай

Сирийската армия настъпва към провинция Идлиб

ООН предизвестява, че офанзивата в Идлиб може да докара до стотици хиляди почтени жертви и до нова вълна от 800 000 бежанци

Още по тематиката
Тръмп предизвести Асад, Иран и Русия да не атакуват Идлиб
4 сеп 2018
Турция, Русия и Иран заговориха за завръщане на бежанците в Сирия

На договарянията в Анкара турските домакини бяха сложени в деликатна позиция
4 апр 2018
Русия, Иран и Турция се споразумяха за основаването на " сигурни зони " в Сирия
4 май 2017
Съединени американски щати нанесоха ракетни удари против сирийската войска в отговор на химическа офанзива

Москва назова американските дейности против Башар Асад " акт на експанзия против суверенна нация "
7 апр 2017 Русия призна, че е нанесла въздушни удари. Предстои началото на цялостна атака против последните размирен и джихадистки сили в Идлиб от страна на сирийската войска на Башар ал Асад, която се употребява с поддръжката на Русия и Иран. В провинцията се намират към 3 млн. души, от които сред 30 хиляди и 70 хиляди са дейни бойци по данни на BBC и Al Jazeera. Съединени американски щати предизвестиха, че ще се намесят при потреблението на химически оръжия, до момента в който от Организация на обединените нации сигнализират, че новата атака може да докара до поредна вълна бежанци към Турция и Европа, написа Reuters.

Подготовка за привършване на спора

Сирийските сили на Асад се готвят за атака над последната бунтовническа провинция - Идлиб. Миналия месец съветският флот в Средиземно море, който сега е най-многобройният в района, извърши серия образователни маневри за въздушна поддръжка за такива военни дейности. Иран и Сирия също по този начин подписаха формален контракт за подпомагане и обща отбрана. По този метод съюзът Сирия-Русия-Иран се придвижва към привършване на продължаващата 7 години кървава революция. Жертвите до този миг наброяват 465 хиляди, а останалите без дом заради спора са към 12 млн. души.

От своя страна през днешния ден Русия призна, че е нанесла въздушни удари против цели в сирийската провинция. Според Министерството на защитата на страната ударите, осъществени през вчерашния ден, не са поразили цели в обитаеми места, продължава институцията. Бойните самолети, направили бомбардировките, са изхвърчали от база " Хмеймим " в прилежащата провинция Латакия.

Сложната обстановка в Идлиб

Идлиб отдавна е леговище за бежанци и бойци, идващи от други провинции. Според формалните данни сега там обитават към 3 млн. души, от които по разнообразни данни 30 хиляди - 70 хиляди са дейни бойци. Заради спора и придошлите бежанци, както и враждуващи между тях разнообразни джихадистки групи стопанската система на Идлиб действително не действа.

Състоянието на провинцията се утежнява и от политиката на Асад да изтласква победени групи към Идлиб. Това се случи и в провинция Източна Гута през април, когато на обградените размирен сили беше даден избор да изоставен укрепленията си.

Смята се, че към 60% от дейните бойци в Идлиб са членове на разнообразни клонове на фронта Ан Нусра, който е отклонение на " Ал Кайда ", до момента в който останалите са подкрепени от Турция бунтовници. Това основава и спомагателни безредици вътре в Идлиб заради опълчването на разнообразни въоръжени групи, изтласкани от силите на Асад на едно и също място.

Нова бежанска вълна?

Новата атака би сложила и Турция в мощно затруднена позиция. В провинцията участват турски въоръжени сили в ролята на наблюдаващи и част от бойците имат турска поддръжка. Въпреки тази поддръжка на границата сред Турция и Идлиб има охранявана стена и съгласно разнообразни сведения към този момент има убити от турските сили при опити да преминат границата. В Турция към този момент се намират 3 млн. сирийски бежанци и управляващите се притесняват, че сирийската атака би изтласкала нова вълна бежанци към страната, някои от които радикализирани.

От Организация на обединените нации предизвестяват, че до 800 хиляди души в Идлиб може да останат без дом и да тръгнат на север в следствие от офанзивата на Асад. Бежанската вълна, която заплашва Турция, може да стигне и до Европа. Специалният делегат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура съобщи, че терористите би трябвало да бъдат изкоренени от Сирия, само че не и за сметката на десетки до стотици хиляди почтени животи и че сегашната последна атака може да се окаже най-кървавата от целия сирийски спор.

Дипломатически маневри

Във вторник иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф дойде изненадващо в Дамаск, с цел да се разиска офанзивата и прикани терористите в Идлиб да бъдат прочистени. Сергей Лавров, външният министър на Русия, също акцентира по-рано тази седмица, че Сирия има цялостното предписание да прочиства терористи от суверенната си територия.

Съединени американски щати от седмици предизвестяват, че ще реагират против армията на Асад, в случай че се употребяват химически оръжия. Президентът Доналд Тръмп тази седмица написа в Тwitter, че в случай че офанзивата в Идлиб се състои, това би провокирало филантропична злополука.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се срещне този петък, с цел да разиска сирийската атака, която по неофициални данни би трябвало да стартира масирано на 10 септември. По същото време ще се състои среща в Техеран сред водачите на Турция, Русия и Иран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР